Между редовете: Речите оформиха идеологическата колекция ИТН, ДБ и ИБГНИ

Снимка: pixabay

Единствено коалицията ГЕРБ/ СДС се отличи в изказването, а БСП е срещу всички

Посланията на депутатите от 46-ото Народно събрание заложиха на няколко ключови думи и теми.

Единство, развитие, диалог, консенсус – бяха употребени от всички 6 парламентарно представени формации. А тема номер едно и „враг номер едно“ бе докладът на ЕК за върховенството на закона и отстраняването на главния прокурор.

Единствено коалицията ГЕРБ-СДС се отличи в изказването, което направи, както при 45-ия Парламент, Даниела Атанасова. В речта ѝ се отличи анализ на работата на Служебния кабинет на Стефан Янев, както и освобождаването от постове на професорите Балтов („Пирогов“) и Кантарджиев (НЦЗПБ). Атанасова „обвини“ кабинета Янев в провал на ваксинационния план. Оказа се, че за ГЕРБ-СДС на фокус са не толкова заложените от тях приоритети, които да изпълнят в настоящия парламент, а по-скоро оценка на проектокабинета на ИТН.

За разлика от речта ѝ по време на клетвата на 45-ия парламент, когато Атанасова заяви, че ГЕРБ-СДС са безусловни победители и че лидерът на партията им е като Картаген, то в словото си за 46-ия парламент Атанасова бе лаконична:

Предсрочните избори не излъчиха победител. Въпреки това честито на първите. Те поведоха при ниска активност и явен натиск от Служебното правителство към ГЕРБ. Действията на Служебния кабинет издълбава още разделение в обществото….

Лидерите и членове на партиите, които се изказаха от трибуната, извън коалицията ГЕРБ-СДС, се очертаха като идеологическа коалиция, която е възможно да запази единството си и при формирането на кабинет.

Ние ще предложим кабинет, когато получим мандат, и ще проведем разговор за политиките. Разговорите с останалите колеги не мисля, че там имаме основни различния – нито по темата с Гешев и съдебната реформа, нито за пенсиите, заяви Тошко Йорданов от ИТН, с което „подаде ръка“ на Демократична България, борещи се основно за съдебна реформа, и на БСП – прокламиращи за социална такава.

От своя страна пък Христо Иванов „при поканата за танц“ отправи такава към останалите сили: Ние ще инициираме дебати с партиите – всички партии, заедно да дебатираме съдебната реформа… Ние ще говорим с всички, ние знаем за какво сме избрани и ще водим диалог без комплекси, защото вярваме, че всеки тук е патриот. Диалогът е предпоставка за разрешаване на проблемите. Диалогът е задължителен. Нека опитаме да направим дълбоката реформа!

Една партия обаче бе засегната по-сериозно, а друга „изгоря“ покрай нея:

Срещата на двама лидери с Ердоган е разклащане на суверенитета, каза Иванов.

Фразата метафорично доказа усилията на ДБ в продължение на година – от сараите при Росенец до днес, да бъде премахнат моделът „Доган“ от политическата и бизнес система в страната.

От своя страна лидерът на ДПС започна речта си именно с отговор към Иванов: Г-н Иванов, ако имате комплекси от миналото, не ги адресирайте към други. Назидателният тон не отива на вицепремиер в корупцията, в която той самият е участвал. Партията на олигархията не бива да има назидателен тон, а призив за диалог.

Карадайъ също говореше за диалог, както колегите си, но той отправи едно много важно послание към тях, че този диалог трябва да се случи на базата на много голям консенсус, тоест партиите – които искат да не се отиде към следващи парламентарни избори, да „затворят очи“ и да приемат ДПС в обятията си като вид „подкрепа“ в името на единството:

Успехът изисква жертви. Призоваваме за консенсус между управляващи и опозиция, готови сме за диалог!

Мая Манолова – лидер на новоименната партия, бе последователна в задачите, набелязани от коалицията им. Тя безусловно говори за подкрепа към ИТН и ДБ. Манолова бе и единствената, която поздрави ИТН за победата – искрено!

А лидерът на левицата – Корнелия Нинова, повтори заявката си от преди дни – ще подкрепят ИТН, но с условия, и няма да подкрепят ГЕРБ.

Нинова бе директна: ИТН се отказаха да са протестна партия и се нарекоха антиситемна партия. Колеги, вие вече сте системна партия! Днес червената линия е между тези, които имаме воля да променим управлението, и такива, които искат да го запазят.

Най-мъдри бяха думите на временния председател на НС – Мика Зайкова. Тя изтъкна темата, за която се бори в съзнателния си живот – качествено образование и култура. Зайкова прокламира и идеята на ИТН за „политика с ДНК на доброто“, заради което призова всички да бъдат усмихнати.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK