Проф. Георги Михайлов: БСП отдавна е поставила въпросите и за язовирите, и за “Автомагистрали“

Снимка: БСП

„Здравеопазването в България е изостанало много сериозно от европейските стандарти“

„БСП е много значима политическа сила, това се вижда в цялата й история и през последните 30 години, независимо от резултата на последните избори. Това, което левицата иска, е стабилност на защита на интереса на нацията и в цялата си програма тя има 3 основни направления, в това число стабилизиране и развитие на българската икономика и възвръщането на държавността.“ Това заяви водачът на листата на Коалиция “БСП за България“ в Благоевград проф. Георги Михайлов в ефира на България он еър.

По думите му всички проблеми, които сега се поставят, БСП ги е поставяла преди – и за язовирите, и за “Автомагистрали“, а друго направление, в което партията работи, това е защитата на най-ранимите хора от населението. „Това са младите хора със социалните придобивки, които трябва да получат. Това касае над 500 000 семейства, които биха могли да бъдат освободени от минимум на облагаем доход, които да бъдат стимулирани за раждането на деца“, обясни социалистът.

Професорът заяви, че не бива да се прави паралел между 50-те лева за пенсионерите и преизчислението на пенсиите, тъй като едното е временна мярка, а другото е сигурна стъпка към по-нормален начин на живот.

„Ние имаме нужда да се състави правителство, то и сега имахме нужда и то можеше да бъде съставено. Конкретната политическа обстановка ще реши нещата на предстоящите избори. Политиката е изкуство на създаване на приятели, а не изкуство на създаване на врагове.“ Такa коментира водачът на листата на БСП в 1-ви МИР, попитан дали ще се формира правителство след изборите на 11-ти юли. „Навсякъде се чуват гласове, че ако и сега не се състави правителство, никой вече няма да прости на тези политици, които се кръщават с името “нови“, но повечето от тях въобще не са нови. Повечето от партиите са с много познати и стари лица – участници в предишни правителства на ГЕРБ или произлезли от други големи политически формации“, каза още той.

„Изключително важно е до края на годината да има актуализация на бюджета и неработещ парламент с неработещо правителство, нещата ще станат изключително сериозни и в икономическата, и в социалната сфера. България има крещяща нужда от правителство“, категоричен бе социалистът.

На въпроса дали одобрява действията на служебния министър на здравеопазването, Георги Михайлов отговори: „С  “възможностите“, които му се предоставиха, неговите действия се оказаха доста затруднени. В много от действията му смятам, че има сериозна логика, но това са стъпки, които частично решават големите проблеми на здравеопазването.“

Проф. Михайлов припомни, че в предишния парламент Българската социалистическа партия няколко пъти внася проблема за отпадането на лимитите на болниците и заяви, че здравеопазването се превръща в колосален фактор в политиката през последните десетилетия. „Здравеопазването в България има сериозни проблеми, и то много сериозно е изостанало от европейските стандарти, а един от акцентите в програмата на БСП е промяна именно в тази сфера“, каза още той.

По повод изказване на предишния здравен министър, че болниците, които работят, са с най-много задължения, социалистът коментира: „Това показа, че моделът на финансиране и на управляване на финансите в здравеопазването е парадоксален.“

Социалистът смята, че това е една от причините за срещата на служебния министър Стойчо Кацаров с НЗОК, но по негово мнение подобна среща трябва да има и с ръководители на лечебни заведения.

„След като колегите от американската камара ни канят на съвещание по проблемите на здравеопазването, значи те наистина са големи.“ Това заяви проф. Михайлов по повод предстоящия форум, организиран от американската търговска камара.

На въпроса дали има политически нюанс в действията на САЩ, Георги Михайлов коментира: „Политически нюанс има в действията на всички държави, които взаимодействат една с друга, но тук не можем да се оплакваме от някакъв специален нюанс, ние сме официален член на ЕС и на НАТО. Един от големите ни партньори ни обръща внимание на области от живота, които са явно не добре ситуирани в България“, обясни социалистът във връзка със санкциите по закона “Магнитски“.

На финала проф. Михайлов бе категоричен, че след изборите ГЕРБ не биха могли да бъдат коалиционни партньори за БСП, тъй като сериозно са се компрометирали  очите на нацията като управляващи.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK