БСП са готови да преговарят с ИТН, Радев предупреди, че трябва идейно мнозинство

Снимка: Прессекретариат

Нинова: Българите могат да разчитат, че ще проявим разум и надпартийно мислене

Продължават консултациите при президента с „БСП за България“ след като ГЕРБ-СДС се отказаха да се срещнат с държавния глава.

Радев обясни, че предстои усилена работа в насока корупция, разделение, доходи и неравенства.

Нужно е ефективно и отговорно правителство, което да се опре на широка подкрепа. От БСП зависи постигането на парламентарното мнозинство, не само математически, но и идейно.

Радев подкани БСП да участват в диалога с ИТН.

Радев обясни, че гражданите залагат на БСП за постигането на по-справедлива и солидарна България.

Знаете какви ще са последствията, ако пак има предсрочни избори. Задачите са толкова много, че тази хипотеза трябва да се остави на заден план. Целта е да се състави правителство. БСП може да представи ясни приоритети, представени и във вашата програма, очаквам, че ще има консенсус за обединение на партиите по важните цели.

Радев каза, че е добре да се разгледат и предложенията на Служебния кабинет за пенсиите. Той призова да се разгледа опцията за преизчисляването на пенсиите.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви пред Радев:

България е изправена пред сериозни предизвикателства. Предстои ни актуализация на бюджета, обсъждане на плана за възстановяване, но изключително тревожно е състоянието на икономиката и живота на гражданите. Тези приоритети са достатъчно важни, за да съставим редовен кабинет. Различното от миналия път е, че колегите от ИТН искат разговор. Те ни определяха като статукво, а сега преосмислят позицията си и искат диалог. За нас той е изключително важен. Затова тази стъпка приемаме като добър знак. Надяваме се, че това няма да е единична среща. Всичко, което чуем като предложение, ще отнесем към НС на БСП. Българите могат да разчитат, че ще проявим разум и надпартийно мислене.

Ако не се стигне до реализация на първия и втори мандат, то ние сме готови да съставим кабинет, ако вие решите да дадете на нас мандат.

Радев отговори, че приветства готовността на БСП за кабинет и напомни ангажиментите, които ни поставя ЕС, които обаче не могат да се поемат от Служебното правителство.

Отпускането на средства от ЕС се свързват с ясни реформи, подчерта Радев. Той каза, че очаква от БСП активно участие, не само като математически сбор за мнозинство, а идейно мнозинство.

Аз няма да бързам с връчването на мандат, докато не се изчерпат всички опции за намирането на решение за съставяне на правителство, обясни Радев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK