Корнелия Нинова: Няма да позволим 2 млрд. лв. за социални плащания да отидат за нови 8 самолета F-16

Снимка: БСП

„В момента най-важна е България, българският интерес и как да преведем хората през зимата, която ни чака“

„Ясната позиция на Българската социалистическа партия е, че искаме да се прекрати войната. Искаме мир, сваляне на оръжието и от двете страни, дипломатически преговори и постигане на мирно решение. Няма да позволим България да бъде въвлечена във военния конфликт.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в ефира на БТВ.

„Виждам как се променят в последните дни позициите в Европа на някои лидери. Нека и ние   да проявим хладнокръвие и разум. Изборите ще минат, но войната остава и ни чака тежка зима. Затова да мислим как по-леко хората да минат през зимата“, коментира тя.

Нинова даде пример с решението на Германия от вчера, според което страната няма да изнася танкове в Украйна и няма да позволи по никакъв начин НАТО да става страна в конфликта. „От Европа се чува тон за смекчаване на санкциите, това е добър път“, смята лидерът на левицата.

По думите на Нинова трябва сериозно осмисляне на последиците от това, което ни чака през зимата: „Виждате какво се случва със Северен поток, говори се за режим на тока, ограничение на ползването на топла вода. Макар и да сме в кампания в момента и всяка партия да гони партийния си интерес, най-важна е България, националният интерес и как да преведем народа си и държавата през зимата, която ни чака“, заяви тя и допълни, че това изисква диалог.

Затова БСП предлага таван на цените. „Говоря го от месеци, не знам защо никой не ни чува. От 2 седмици половин Европа е с таван на цените. Това не е антипазарна мярка, а е работеща“, заяви председателят на БСП и припомни решението  за замразяване на цената на тока за домакинствата. „Така преведохме през февруари и март милиони български семейства през тежките зимни месеци. Работи ли за българския народ - работи. Защо не чувам другите лидери да говорят за това?“, попита лидерът на социалистите.

На второ място Нинова посочи изземване на свръхпечалбите от енергийните дружества и справедливото им преразпределение към домакинствата и фирмите. „Приложихме ли го зимата - приложихме го. Иззехме свръхпечалби от АЕЦ “Козлодуй“, влязоха във фонда за сигурност, подкрепихме фирмите и семействата. Спасихме икономиката и излязохме на първо място в Европа по промишлено производство“, припомни Корнелия Нинова и представи следващата мярка на левицата за справяне с инфлацията, а именно общини, училища, църкви, детски градини да се върнат на регулирания пазар. „Не е нормално тези обществени институции да са на борсата и да се състезават да си купуват ток“, смята тя.

За БСП са изключително важни социалният стълб, социалната политика и социалната защита. „Това си остава наш приоритет, а това означава повишаване на доходите“, допълни Нинова и обясни, че от левицата имат конкретни  предложения, по които е необходимо да се говори още на 3-ти октомври, защото предстои приемане на бюджет. „И именно - повишаване на минималната заплата - 500 000 българи работят на 710 лв. Ние искаме тя да се повиши и да стане 50% от средната - 850 лв.“, посочи тя и сподели, че от срещите ѝ из страната става ясно, че икономиката работи и работодателите могат да осигурят това увеличение.

Следваща стъпка е преизчисляване на пенсиите. „Започвам да се притеснявам какво прави служебният кабинет“, заяви Нинова и поясни: „Правят едни анонси, че ще орежат социалните плащания. Ние оставихме пари за преизчисляване. Борисов всява паника и лъже, че няма пари - оставихме пълна хазна от 9 млрд. лв. и 1.5. млрд. излишък“, уточни тя.

„Служебният кабинет разписа инвестиционен проект за нови 8 самолета F-16 - в тази криза, когато народът не може да изкара зимата, ще дават 2 млрд. за нови самолети, които ще дойдат 2030 г.“, обясни Нинова и определи това решение като абсурдно. „Няма да позволим 2 млрд., предназначени за пенсии, да отидат за самолети“, каза още тя. Лидерът на левицата уточни, че българската армия се нуждае от модернизация, но в момента сме връхлетени от кризи и ако сме държавници, трябва да си подредим приоритетите.

„Служебният кабинет не подлежат на парламентарен контрол, но започне ли парламентът, всички министри трябва да дойдат и да кажат какво правят“, смята председателят на левицата.

Нинова наблюдава умора в хората, но въпреки това вярва, че ще има кабинет, защото е ключово в момента за България. „Ако няма парламент, това би било катастрофално за зимата. Трябва да приемем бюджет, да увеличим пенсиите, да вдигнем заплати, да сложим таван на цените - всичко това изисква Народно събрание“, уточни тя.

Относно сепарирането на министерства Нинова заяви: „От една страна колегите са прави, че това е затваряне в една партия, но от друга е ясна отговорност. Ние управлявахме социалната политика и сега се знае БСП какво направи в тази сфера. Управлявахме икономиката и можем да кажем, че я стабилизирахме. Съдете по резултатите“, призова лидерът на БСП.

По думите ѝ липсата на опит в “Продължаваме промяната“ си е личал в последния парламент. „Те бяха нова партия, ние се опитвахме да помагаме. Политиката има нужда от млади хора, но и от опитни. Особено в тези кризи трябва да се заложи на стабилно, сигурно, на хора, които са изпитани  и са се доказали. Сега не е време за нови експерименти и нови спасители“, категоричен е председателят на партията.

Нинова приема решението за генерална и сериозна реформа в съдебната система, но обясни, че не е работа на служебния кабинет да прави законопроекти, които да имат дългосрочна визия. „Така че ние имаме своето предложение за съдебна реформа. Започнахме го в предишния кабинет. Това е едно от добрите неща, които започнахме - разграждането на стария модел на управление на Борисов. Разбира се този модел се мобилизира и ни свали, но това е второто, на което ние държим след социалната политика - категорична борба докрай за нов модел на управление на държавата“, обясни Нинова.

Лидерът на левицата коментира и събитията по пътищата от последните дни: Дрогирани, пияни всеки ден карат, убиват деца и хора по пътищата. На това трябва да се сложи край и ред. Трябват драконовски закони, драконовски контрол за изпълнението им, съд, затвор, конфискация. Зад всеки такъв човек стои някакъв чадър - или от полицай, или от прокурор - това е нефункционираща институционална система“, заключи Нинова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK