Корнелия Нинова: Европейската прокуратура е средство за борба с корупцията в България

Снимка: БСП

"Няма да подкрепим законопроекта за представителите на България в Европейската прокуратура"

„Кой е един от най-големите проблеми на България по време на управлението на ГЕРБ? Корупцията. В последния доклад за наблюдение върховенството на закона и в Резолюцията на Европейския парламент има едно много показателно изречение – че европейски средства отиват в близки до  управляващите фирми, и че срещу това трябва да се вземат мерки. Европейските средства, които получаваме, са изключително важни за растежа в икономиката и за подобряване социалните условия на живот. Още по-важни ще бъдат в следващите години, когато ще бъдат полезни за страната ни за възстановяване от COVID кризата.“

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна във връзка с предложението на правителството за промяна в НПК за представителите на България в Европейската прокуратура.

Според Нинова е изключетелно важно кой ще представлява България в Европейската прокуратура, но още по-важно е как ще бъдат избрани тези хора. „Как ще изберем безспорни авторитети, професионалисти, свободни от зависимости и честни магистрати? Как ще гарантираме техния прозрачен избор?“ попита председателят на БСП.

По думите ѝ предложението, което прави Министерски съвет, не отговаря на тези въпроси: „Предложението на МС гласи: “Прокурорската колегия извършва подбор на кандидатите за европейски делегирани прокурори”. И толкоз. Колко наблюдаващи прокурори предлагате да има България? Защото в условията пише двама или повече. Имате ли представа колко представители ще излъчи България в Европейската прокуратура? По погледите ви виждам, че не.

От трибуната Нинова попита и за критериите, на които трябва да отговарят тези хора, както и какъв трябва да бъде професионалният им опит.

Следващият въпрос, който председателят на левицата зададе към управляващите е кой ги предлага тези хора: „Прокурорската колегия ли, неправителствени организации ли, Министерски съвет ли, парламента ли? Кой? И на това нямате отговор очевидно. В много голяма степен законопроектът за промените в Наказателно-процесуалния кодекс /НПК/ и Законът за съдебната власт е юридически и правен въпрос. Но в още по-голяма степен това е държавнически въпрос“, категорична бе тя.

„Ето защо няма да подкрепим този законопроект, не само защото не отговаря на тези въпроси. Защото е опасност. Каква? Първо българските европейски прокурори да се излъчат непрозрачно. Ако не мислите партийно и конюнктурно, а мислите държавнически и извън рамките на един мандат, ще се сетите, че най-големият проблем на политиката днес е недоверието на хората към политическата система, към правосъдната система, липсата на чувство за справедливост. Това е голямото предизвикателство“, коментира Нинова.

Тя заяви, че начинът, по който ще се избират европейските прокурори, ще засилва недоверието и евроскептицизма в българския народ. „Разбирате ли каква вреда нанасяте на държавността дългосрочно? Знаете, че големият проблем е с недоверието. Очевидно не искате да го решим. Какъв ще е резултатът от това? Засилване на недоверието и на евроскептицизма. Това не помага на никого“, поясни лидерът на БСП.

„Обръщаме се към всички извънпарламентарни партии. Към онези, които десетки дни стояха на протестите и по площадите с хората и искаха справедливост и върховенство на закона. Не мълчете днес. Ние сме тук, парламентарната опозиция и не мълчим, но и вие навън, които водехте хората в тази справедлива кауза - към вас се обръщам. И в този случай партийният егоизъм ще доведе до резултата, за който ви говорих - недоверие. Това е не само юридически въпрос.“ Тя допълни, че прозрачният избор на честни и независими хора, смели да разследват всичко до край, е стъпка към възстановяване на доверието и към връщане на държавността. 

„Ако искате след 11 години управление все още да се оправдавате с миналото, останете си там - в миналото. Сега сме 2020г. и държавниците трябва да мислят за настоящето и за бъдещето. А това, което виждат в настоящето е - чекмедже, пълно с пари, и пистолет до главата на премиера, за да ги пази“, завърши Нинова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK