Разкриват изборни секции във всички затвори

Снимка: МП

Министър Зарков и зам.-министър Павлова участваха в национално съвещание на началниците на затвори

Министърът на правосъдието Крум Зарков и заместник-министър Мария Павлова участваха в национално съвещание на началниците на затвори в страната, което се проведе днес в Пловдив. Сред темите в дневния ред бяха подготовката и организацията на предстоящите избори на 2 октомври т.г. в местата за лишаване от свобода, както и дейността на Държавно предприятие „Фонд затворно дело“.

По данни на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) към днешна дата около 1170 лица, които са в затворите и арестите, ще имат право да гласуват. Това са обвиняемите и подсъдимите, които нямат влязла в сила присъда към датата на провеждането на изборите.

На министър Зарков бе докладвано, че се предвижда разкриването на изборни секции във всички затвори, както и в над 10 ареста. Според Изборния кодекс, избирателна секция се образува при наличието на не по-малко от десет избиратели. Началниците на затвори информираха правосъдия министър и ресорния заместник-министър, че по време на изборния процес ще бъдат спазени всички планове за вътрешна организация, осигуряващи строги правила за придвижване  на задържаните лица в деня на изборите.

По време на националното съвещание стана ясно още, че са подадени три оферти за участие в обществената поръчка за изграждане на учебен център с пилотен затвор в Самораново, край Дупница. Средствата са по линия на Норвежкия финансов механизъм, като проектът предвижда модерният пенитенциарен комплекс да бъде готов към края на 2024 г.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK