Нинова и Н.Пр. Джузепина Дзара обсъдиха задълбочаване на връзките между България и Италия

Снимка: БСП

Министър Нинова представи мерките, с които управляващите подпомагат домакинствата и бизнеса

"Италия е основен икономически партньор за България, като преките чуждестранни инвестиции възлизат на над 2 млрд. евро. За нас е важно да ускорим взаимоотношенията между двете страни".

Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова на среща с извънредния и пълномощен посланик на Италия в България Н.Пр. г-жа Джузепина Дзара.

По време на разговора бяха обсъдени различни сфери на взаимодействие, а г-жа Джузепина Дзара обяви, че италианските фирми са силно заинтересовани от инвестиции в жп. транспорта, инфраструктура, дигитализация и от това как правителството отговаря на кризата със спрените газови доставки от Русия.

Министър Нинова представи мерките, с които управляващите подпомагат домакинствата и бизнеса – продължаване на подкрепата за фирмите и семействата.

По време на срещата бе обсъдена и идеята за създаване на oбща европейска стратегия по отношение на газа. Корнелия Нинова и Джузепина Дзара говориха и за проблема с квалифицирана работна ръка, от който страдат и българските, и италианските фирми.

Министър Нинова запозна италианския посланик с възможностите за инвестиция в България и представи подробно новия регистър за Индустриалните зони. „Този регистър е съобразен с различните региони в страната ни, дава представа за демографската картина, и е един своеобразен пътеводител за инвеститора“, подчерта икономическият министър.

 „Моята цел е България да стане стратегически партньор на Италия за Балканите“, с категоричност заяви Н.Пр. г-жа Джузепина Дзара.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK