Кметът на Благоевград е отстранен от поста, предстоят избори

Снимка: Infomreja.bg

ВАС отстрани Румен Томов от кметския пост

Повече от годината, след началото на сагата „Томов”, окончателното решение на Върховния административен съд е вече факт! Инж. Румен Томов, встъпил в длъжност като кмет на Благоевград на 11 ноември 2019 година, напуска Община Благоевград, предсрочно.

На поредната, но този път последна инстанция, съдиите са категорични, че благоевградският кмет е нарушил разпоредби на Закона за местното самоуправление и местната администрация, поради което пълномощията му предсрочно трябва да бъдат прекратени.

Това означава, че в Благоевград тепърва се задават тежки частични избори, съобщава ИА "Е-79".

Следващи стъпки: ОИК – Благоевград, ще получи известие след седмица от решението на ВАС. След което се очаква президентът Радев да издаде указ с дата за изборите. Минимум 50 дни след издаване на указа, може да бъде поставена дата за избори.

Точно на 11.11.2019 Румен Томов пое ключа на града с обещанието да бъде добър стопанин.

Румен Томов премина от бизнес към политическата сцена като независим кандидат за кмет на община Благоевград, издигнат от Инициативен комитет за участие в изборите, като получи подкрепата и на БСП.

Предизборната му кампания бе тържествено открита от Корнелия Нинова.

По време на предизборната кампания сегашният председател на ОбС - Андон Тодоров, се яви пред пред ОДМВР-Благоевград, с твърдението: Камбитов заплашва, че ще изсели семейството ми.

Така Томов се превърна в залог за много благоевградчани, че промяната е в негово лице. Томов спечели местния вот с 10-процентна преднина над другия кандидат – Атанас Камбитов.

Балотажът бе почти предрешен след като в „буферния период“ се появиха компромати, свързани с Камбитов, които разклатиха доверието у жителите, съгласни да бъде „всеки друг, но не и досегашния“.

Днес спечелиха жителите на община Благоевград. Спечели демокрацията, тъй като ние направихме една изключително чиста предизборна кампания. Хората припознаха нашите идеи за развитието на община Благоевград.

Това заяви минути след края на изборния ден новият кмет на община Благоевград.

Това беше един общ фронт срещу модела „Камбитов“ и мисля, че успяхме. Жителите на Благоевград са запознати с моята програма. Те могат да очакват едно открито управление, обърнато изцяло към тях. Моята идея е да върна бизнеса, който напусна Благоевград, с едни прозрачни процедури при провеждането на обществените поръчки. Приемен ден за гражданите ще има, разбира се. Както казах, управлението ми ще бъде посветено на хората в общината, заяви Томов в първото си изявление като кмет.

Когато имат проблеми, да идват при мен, в Общинския съвет – също. Дори ако се наложи да протестират пред общината. Това няма да доведе до никакви негативни последици за тях. Всеки трябва да защитава позицията си, да бъде свободен в избора си, каза Томов и сякаш като пророк предизвика и първия протест в първия месец от управлението си.

Гневни граждани се събраха пред Общината да търсят чистия въздух.

На 11.11.2019 година новият кмет на Благоевград встъпи официално в длъжност.

На тържествена церемония клетва дадоха 41 общински съветници.

По традиция първото заседание на Общинския съвет бе водено от най-стария съветник – Христо Ковачки, които изпълняваше ролята до избирането на председател на ОбС, което така и не се случи.

 „На старта на Вашия мандат, аз вярвам, че няма да пожалите сили да работите за изпълнение на поетите към гражданите ваши предизборни обещания, прокламирани в програмите ви, каза в словото си областният управител Бисер Михайлов.

Временно изпълняващият длъжността кмет Иво Николов спази традицията и предаде символично ключа на общината в ръцете на новия градоначалник.

„Считам, че трябва да се спазват традициите по предаване на властта. Пожелавам със здраве и сили да работите за община Благоевград“, каза Николов при предаването на ключа.

След тържествен водосвет започна и гласуването за председател на общински съвет, който бе избран едва на 20.12.2019 година.

Андон Тодоров събра журналистите в новия си кабинет и заяви: Общинският съвет е отделен от кмета. Той е негов коректив!

Така и стана. В продължение на месеци пролича разколът между кмет и председател.

Седмица след встъпването си в длъжност кметът на Благоевград Румен Томов направи първото си изявление пред журналистите, които така неимоверно искат информация „какво се случва“ в Общината.

 „Четирима ще бъдат заместник-кметовете. Досега е назначен само един – Ясен Попвасилев. За останалите до края на седмицата ще стане ясно“, каза Томов.

Така и стана – двойката Василиса Павлова и Евгени Терзиев поеха съответните ресори по културата и строителството. Днес обаче Павлова е отстранена и на нейно място е Пролет Трофонова, която преди това отговаряше за ресор „Култура“. На мястото на Терзиев пък бе поставен инж. Трошанов. Павлова, месец преди освобождаването ѝ от длъжност, се яви като кандидат-депутат от „Демократична България“.

Последното назначение бе за Любен Милев – председател на БСП-Благоевград, който пое сигурността. А на парламентарните избори тази година Милев се яви и като кандидат за депутат на БСП. Не успя да влезе в парламента нито той, нито Павлова.

Изключително сме финансово затруднени, изключително!, подчерта многократно кметът.

В своите пресконференции пред журналисти той „разкриваше“ данни от бившето управление.

На прима виста изкочиха харчове на фирмата „Благоевград Фест“, която се свършваше с организирането на културни прояви и фестивалите „Франкофони“ и Наградите на БГРадио.

Фестивалите, които са правени в града, ще си останат. Има фестивали, които не са добре позиционирани. Също така в така наречените „празни месец“, когато бизнесът в града страда, през периода януари – март и юли – септември, тогава ще се правят културни мероприятия, за да привлечем хора в града, обеща кметът.

Още едно „Стоп!“ казва новият градоначалник, който се лишава от медийното спокойствие, подплатено със солидни суми за договори.

„Медийните договори ги прекратяваме, защото аз мисля, че кметът не може да си купува медийно спокойствие. Вие трябва „да ме разпъвате на кръст“, ако има нещо нередно“, каза Томов пред множеството журналисти – някои от които силно възмутени.

А празната кесия наложи Общината да се разлага според чергата си.

Коледата в Благоевград бе лишена от сериозни и грандиозни зари, което разгневи част от опозицията на Томов.

Ще има ли чистки в община Благоевград – „не“ е отговорът, заяви в следващото си предкледно изявление градоначалникът.

Всеки, който работи, който е професионално подготвен, има място в общината, каза кметът относно „чистките“.

При временното управление в предизборния период на изпълняващия длъжността кмет Иво Николов някои от зам.-кметовете в екипа на Атанас Камбитов като Христина Шопова, напуснаха, а с тях си отидоха и обслужващите пресцентъра на общината.

„Хората в пенсионна възраст трябва да дадат път на по-младите“, добави кметът.

Така екипът в кабинета „Томов“ придоби съвсем нов вид – от секретар на Общината до пиар отдел и отдел „Култура“. „Култови“ личности бяха „освободени в заслужена почивка“, заяви кметът. Това се случи и с директори на детски градини и ЦЛТРДБ.

Сред първите проекти на Томов бяха отбелязани: нов храм, парк и около 1000 работни места през 2020 в Благоевград. Дадена бе и заявка за идея за нова болница.

Румен Томов за година управление се срещна два пъти с президента Румен Радев – веднъж по време на „голямата карантина“ в страната, и на Празника на Благоевград. Премиерът Борисов обаче не проведе среща с градоначалника.

По-малко от година след празника на града, Борисов посреща Томов на заседание на Министерския съвет, на което бяха отпуснати милиони за укрепване на две свлачища – това при пътя за Бачиново и друго – при неработещото депо за отпадъци при Бучино.

На заседанието Томов каза:

Когато един кмет има едно деструктивно мнозинство в Общински съвет, не е добре нито за града, нито за кмета, но когато кметът усеща протегната ръка от правителството и загриженост на правителството за реализиране на проекти и благосъстоянието на хората, е достойно за уважение и за благодарност. В тази връзка благодаря на целия МС и на Вас – г-н Министър-председател, за подкрепата.

Кмете, когато на миналото заседание отпускахме парите за срутището на Бучино, ме запозна, че в същото състояние е камерната опера и читалището. След седмица разговаряхме с колегите, това е факт, така че действайте, заръча Борисов в отговор на думите на Томов.

„Винаги е добре, когато една община се обърне към правителството и то реагира адекватно и бързо, за да помогне за един такъв наистина голям проблем“, отбеляза тогава кметът на Благоевград Румен Томов пред министър-председателя Бойко Борисов.

На 10.12.2019 година пред Томов се изправи най-голямото изпитание за кметката му кариера.

Предшественикът му Атанас Камбитов подаде жалба, която по-късно потвърди като факт, а именно, че Томов имал фирма, която не дерегистрирал от Регистъра, въпреки че вече бил кмет.

Така започна двуодишната сага в съда от Благоевград до София и питането – ще има ли нови предсрочни избори в града.

Томов, заплашен от отстраняване, заяви: За мен са гласували 18 000 жители, заради тях ще се кандидатирам отново.

През април 2020 правомощията на Томов бяха временно прекратени от ОИК-Благоевград, а след седмица – Томов се върна.

Междувременно бившият градоначалник Атанас Камбитов от ПП ГЕРБ премина в партията на Цветанов. Заради загубата на кметските избори от партията на Борисов на местно ниво също имаше рокади. Областният координатор – Даниела Савеклиева бе заменена от верния на ГЕРБ евродепутат Андрей Новаков, а Росица Димитрова – шеф на ВиК-Благоевград, пое от Бисер Михайлов ГЕРБ-Благоевград.

По време на „разкритията“ от новия екип за стария Камбитов многократно сигнализира с профила си във Фейсбук, че се тиражират лъжи. Спрете да лъжeте и да се криете зад гърба на екипа „Камбитов“!, заяви екскметът.

На парламентарните избори Камбитов поведе листата на „Републиканци(те) за България“ в област Благоевград, но подкрепата, която събра партията на Цветанов бе едва процент.

Събития в дати:

На 20 декември 2019 г. ОИК-Благоевград, разгледа всички документи и проведе заседание, при което „за“ предсрочно прекратяване на пълномощията на Румен Томов гласуваха общо 4 члена - Мартин Бусаров, Биляна Петачка, Елена Панчева, Стоян Терзийски. „Против“ гласуваха 9-има – Йордан Симонски, Вилислав Балев, Мустафа Сирачки, Илия Милев, Елеонора Атанасова, Александра Стоянова, Владимир Вачев, Светослава Терзиянова-Михайлова, Милена Велкова.

 

В резултат на проведеното Общинската избирателна комисия – Благоевград, реши да откаже да прекрати предсрочно пълномощията на Румен Томов.

 

Решението подлежеше на обжалване пред Административен съд- Благоевград. Четири партии – ГЕРБ, МИР, Нова алтернатива и Свобода, които взеха участие в изборите за местна власт, подадоха жалби, с които поискаха съда да отмени решението на Общинска избирателна комисия – Благоевград.

На 14 януари 2020 година съдя Димитър Узунов даде ход на делото.

На 22 януари 2020 година Административен съд – Благоевград, излезе със свое решение, според което отмени като незаконосъобразно решението на Общинската избирателна комисия – Благоевград, с което комисията отказа да прекрати предсрочно пълномощията на Румен Томов.

Административният съд се произнесе по жалбите на ПП ГЕРБ и ПП МИР. Съдът остави без разглеждане жалбите на ПП „Нова алтернатива“ и ПП „Свобода“, тъй като същите нямат представители в ОбС – Благоевград и нямат интерес и не са активно легитимирани да обжалват решението на Общинската избирателна комисия – Благоевград.

На 16 април 2020 година Върховен административен съд остави в сила решението на Административен съд – Благоевград.

Административно дело беше образувано пред ВАС по касационни жалби на ОИК – Благоевград, и на избрания за кмет на община Благоевград инж. Румен Томов срещу решението на Административен съд – Благоевград.

Със свое определение от 31 март 2020 г. състав на ВАС е установил несъответствие между разпоредбата на чл. 42, ал. 1, т. 5 ЗМСМА с чл. 4, ал. 1, чл. 16 и чл. 56, изречение първо от Конституцията, поради което е спрял производството по делото и в съответствие с чл. 150, ал. 2 от Конституцията е внесъл въпроса в Конституционния съд.

В Конституционния съд бе образувано дело, като от съда бе поискано да отмени като незаконосъобразна нормата на ЗМСМА, според която Томов е нарушил закона.

На 28 април 2020 година Общинската избирателна комисия прекрати предсрочно мандата на Томов.

Извънредното заседание на Общинската избирателна комисия беше свикано в рамките на изискуемия срок след решението на тричленен състав на Върховния административен съд, който счете за основателни аргументите за предсрочно прекратяване пълномощията на кмета на Благоевград Румен Томов и за необосновано решението на ОИК.

 

Но на 24 септември 2020 година Конституционният съд отхвърли искането на тричленен състав на Върховния административен съд.

На  23 юни 2020 година бе образувано ново дело във Върховният административен съд, по жалба на инж. Румен Томов, което бе спряно до произнасянето на Конституционния съд. Все пак делото бе възобновено на 8 октомври 2020 година.

Делото бе насрочено 18 януари 2021 година. На определената дата обаче двамата адвокати на Томов, както и самият той не се явиха, като за целта представиха болнични листове.

На 1 февруари 2021 година заседание имаше, а след него стана ясно, че прокурорът намира решението на ОИК за отстраняване от поста като законосъобразно.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK