Янев: Държавата трябва да разследва трагедията на АМ "Струма" по най-добрия начин

Снимка: МС

Той призова да изчакаме разследващите да си свършат работата

Държавата трябва да разследва трагедията на АМ "Струма" по най-добрия начин, за да се извадят изводи и да се направят поуки, които да ни предпазят от подобни инциденти в бъдеще време. Това коментира в "Денят започва" премиерът Стефан Янев.

Той призова да изчакаме разследващите да си свършат работата и те да коментират какви са причините и подходящите мерки, за да не допуснем това да се случи отново.

По повод инцидента в дома за възрастни хора в село Рояк Стефан Янев увери, че държавата ще помогне на хората от дома. След инцидента са разпоредени нови проверки за пожароопасност и за социалните условия за функциониране на този тип заведения и цялостната им дейност.

Служебният премиер заяви още, че правителството подготвя промени в Закона за обществените поръчки, касаещи ин хаус процедурите. Измененията ще бъдат предложетни на 47-ото Народно събрание. По думите му казусът с възложените поръчки за строежа на отсечките на АМ "Хемус", които все още нямат разрешителни, е не само законен, но и морален.

Относно справянето с пандемията целта на служебното правителство е да се запази функционирането на държавата и в същото време да не се стига до претоварване на болниците, за да могат нуждаещите се да получават адекватна помощ. Според Стефан Янев правителството се е справило със ситуацията. Дневните данни вече показват повече оздравели, отколкото заболели, което значи, че тенденцията върви към спад на заболеваемостта. Това според Янев означава, че зеленият сертификат работи.

Масовото тестване на малките ученици също дава резултат, заяви Янев. Правителството няма намерение да въвежда принудително ваксиниране. Повечето граждани са достатъчно мъдри и зрели, за да преценят дали това е принуда или начин да мислят за здравето си и за близките си, каза още Янев.

Според него здравният министър Стойчо Кацаров полага необходимите усилия и екипът му прави необходимото, за да се справи относително добре.

Служебният премиер Стефан Янев заяви, че президентът Румен Радев нито веднъж не се е намесил пряко в работата на правителството. Ето защо членовете на кабинета носят отговорност за всички решения на Министерски съвет.

Стефан Янев заяви, че към момента никой не отправял покана към него за евентуалното му участие в следващ редовен кабинет. Янев би обмислил подобна покана, ако я получи, но решението му ще зависи от политиките на сформираното мнозинство. Ето защо е добре, че в момента се водят коалиционни преговори по политики, а на следващ етап ще бъдат обсъждани личности, коментира служебният министър-председател.

По повод борбата с корупцията Янев заяви, че трябва да намерим начин като общество да изкореним този проблем. Небоходим е честен разговор, за да видим какви мерки можем да вземем. Според служебния премиер са нужни промяна в законодателството и систематични действия на едно мнозинство с четиригодишен мандат. Затова той се надява, че водените в момента коалиционни преговори ще дадат резултат. Служебното правителство също има воля да помогне в този процес и затова се изготвя законопроекти, които ще бъдат предложени на новия парламент.

България няма да отстъпи от позицията си за Република Северна Македония, защото тук става въпрос за български национални интереси, а също и за основни европейски правила, касаещи правата на гражданите на ЕС, категоричен беше Стефан Янев. В момента служебното правителство полага усилия да обясни българската позиция на европейските ни партньори, защото досега тя не е била комуникирана достатъчно добре, каза той. Според него партньорите ни в Брюксел вече дават положителни сигнали и просто имат нужда от още време, за да разберат тезата на България.

Служебният кабинет е подготвил и проектобюджет за догодина, който ще предложи на новото мнозинство. Проектът би могъл да послужи като базисен сценарий и да бъде променян в зависимост от договорените политики между партиите. Янев изтъкна, че по време на двете служебни правителства, които оглавява, пенсиите са увеличени с почти 25% от 46-ия парламент, което компенсира изпреварващо инфлацията.

На финала на участието си в "Денят започва" Стефан Янев сподели, че като служебен премиер иска да бъде запомнен с начина, по който се опита да демонстрира, че човекът на този пост трябва да говори умерено, разбрано и с действията си да бъде воден от клетвата си. Всички допускаме грешки , но важното е да си вземем поуките и да продължим напред - каза още Янев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK