Общините искат да плащат ток като битови потребители заради високите сметки

Снимка: Infomreja.bg

Предстоят и срещи с електроразпределителните дружества

Националното сдружение на общините настоява правителството да предприеме спешни мерки за местните власти, които изпадат в криза с високите сметки за електроенергия, като една от тях да бъде общинските социални, здрави и образователни структури да се третират като битови потребители. Това заяви кметът на Велико Търново Даниел Панов, председател на сдружението на общините.

Националното сдружение на общините е предложило на Министерството на финансите общинските структури без администрациите да бъдат третирани като битов потребител на пазара на електроенергия, като общините са разработили няколко варианта на методика, включително и за компенсации.

Предстоят и срещи с електроразпределителните дружества, заяви кметът на Велико Търново Даниел Панов и председател на сдружението на общините.

„Няма някаква яснота точно по този въпрос как ще бъдат компенсирани специално общините, болници, детски ясли, детски градини, социални услуги и още други компоненти, които предлагаме като услуги.“

1800 улични лампи във Велико Търново са с променено часово време на включване сутрин и вечер. Предстои подмяната на 1600 осветителни тела с енергоспестяващи. Обмислят се варианти за уличното осветление на Южния пътен възел и транспортните входове на Велико Търново от Варна и София.

Изключено е художественото осветление на над 20 исторически и културни сгради. 5% намаление на консумацията на ток се очаква с въвеждането на един източник на отопление в газифицираните обществени сгради във Велико Търново. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK