Янев очаква коалиция, а не обединение

Според министър-председателя думата "коалиция" се заменя с термини с неясно съдържание

„Време е от говорене да се премине в политическо действие. Именно в това ще проличи отговорността и готовността на политическите сили да работят в обществен интерес и в интерес на България. В тази готовност и тяхното поведение и действия ще проличи и мотивацията им и дали могат да гарантират на българските избиратели, че не се прави опит за възпроизвеждане на стари и компрометирани модели на поведение". Това заяви преди началото на правителственото заседание служебният премиер Стефан Янев, който сподели наблюденията си от политическия процес.

Той отбеляза, че наблюдава, че парламентарно представените политически сили са припознали призивите за диалог, ефективност, политическа комуникация и смислени политически действия и взаимодействия.

„Припознаха необходимостта от сформирането на устойчив и ефективен кабинет на базата на ясни цели и приоритети в интерес на българските граждани, които трябва да бъдат реализирани на базата на сериозно парламентарно мнозинство. Бяха възприети посланията за необходимост от адекватна политика както в сферата на образованието, така и по отношение на борба с корупцията, по отношение на необходимостта от развитие на икономиката и подпомагане на българския бизнес, необходимостта от спешни и адекватни мерки за борба с демографска криза, необходимостта от финансова децентрализация и повече правомощия на местната власт така, че да се преодолеят различията в икономическото развитие на регионите и местната власт да има повече възможности да решава проблемите на хората", добави Янев.

Според министър-председателя думата "коалиция" се заменя с термини с неясно съдържание като например "обединение", която не предполагала ясни правила. 

„Разбирам, че думата "коалиция" е натоварена с негативно значение, но гарантира ясно насочена отговорност от политическите субекти. В същото време коалицията е онзи инструмент, който дава възможност за ясни правила за взаимодействие, взимане на решения и ясно носене на отговорност от политическите субекти. Очаквам публично коалиционно споразумение с ясно разписани правила и отговорности”, призова Янев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK