Комисията по ревизия в НС подхваща "Автомагистрали", АПИ, ББР...

Снимка: ИБГНИ

Комисията проведе днес първото си заседание

Новото издание на Комисията по ревизията с председател Мая Манолова започва със стартов списък със 17 сектора. Темите бяха приети на първото заседание на комисията със 17 гласа „за“, без „против“ и „въздържал се“.

Освен секторите, в които е излят най-голям публичен ресурс и в които има най-много разхищения, сега възприехме допълнителен критерий – първите сектори и дружества да бъдат тези, чиято работа в най-голяма степен се отразява на джоба на българина и върху живота на всяко едно българско домакинство, заяви Манолова пред медиите в парламента след първото заседание на комисията.

От „Изправи се БГ! Ние идваме!“ предложихме първите сектори, които да ревизираме, да бъдат енергетика и ВиК. Имаме предвид не само държавните дружества, но и топлофикационните дружества, ЕРП-тата с утвърдените им вече високи цени за ток, парно и топла вода. ВиК дружествата искат увеличение цената на водата с 30 % от 1 януари 2022 г., което тежко ще удари джоба на българина, допълни тя.

В списъка е включена и Топлофикация София с последните ѝ обществени поръчки. Това включва и поръчката за изграждане на инсталацията за горене на боклук в центъра на София. Тя беше финализирана преди дни и по познатата схема предстои да се дадат 60 млн. лв. аванс на избраната фирма изпълнител, която е предложила и най-висока цена, посочи Манолова.

Стартовият списък, предложен от Манолова и допълнен от представителите на всички парламентарни групи, включва 17 сектора, както следва:

1.  Сектор „Енергетика“ и дружествата в сектора, като се започне с БЕХ, НЕК, „Булгартрансгаз“, Фонд за сигурност на енергийната система, ТЕЦ-овете, топлофикационните дружества. Георги Георгиев от „Има такъв народ“ предложи списъкът в този сектор да бъде допълнен с Националната програма за енергийна ефективност и строителството на газопровода „Турски поток“.

2. ВиК-сектора, който включва ВиК холдинга, Държавната консолидационна компания, „Монтажи“ ЕАД, Държавното предприятие за управление и стопанисване на язовирите, ВиК дружествата и други в сектора.

3. Злоупотребите и жалбите, отнасящи се до местната власт, включително общинските предприятия и дружества с общинско участие.

4. Шестте държавни горски предприятия и работата на ловните стопанства, включително ловните хижи, за които има информация, че са недостъпни за гражданите.

5. Способите и разходите за специални разузнавателни средства, в това число изхарчения финансов ресурс и неговото нарастване в последната една година във връзка с използване на СРС срещу протестиращи граждани, както и срещу медии и журналисти.

6. ГКПП-тата и участъците от тях, преотстъпени на частни фирми и отдръпването на държавата от нейните правомощия и функции на българската граница.

7. Извънредно високите възнаграждения и бонуси по високите етажи на властта, включително в държавните дружества и предприятия.

8. Структури в системата на МРРБ – Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), „Автомагистрали“ ЕАД, допълнени в списъка от представителите на ГЕРБ и ИТН в комисията.

9. Структури в системата на МЗХГ - Държавен фонд „Земеделие“, Българската агенция по безопасност на храните, предложени от представителите на ГЕРБ в комисията.

10. Българската банка за развитие, предложена от Христо Проданов и Румен Гечев от БСП.

11. Бюрото за защита към главния прокурор, предвид обявените разходи за дейността му в размер на 9 млн. лв., предложено от зам.-председателя на комисията Борислав Сандов от Демократична България.

12. Националната агенция за приходите, предложена от представителите на ДПС, както и от Георги Георгиев от ИТН във връзка с данните за 38-те политици със задгранични имоти и банкови сметки, които не са декларирани.

13. Националният осигурителен институт, предложен от представителите на ДПС.

14. Държавната агенция по национална сигурност, както и НАП, да предоставят на Комисията по ревизията данни във връзка с 38-те политици със задгранични имоти и банкови сметки, които не са декларирани. Предложението бе направено от Георги Георгиев от „Има такъв народ“.

15. Държавната агенция по електронно управление и средствата, изразходвани за въвеждане на електронни услуги, предложено в състава на стартовия списък от Юлиян Ненчев от „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

16. Държавните регулаторни и контролни органи - АДФИ, ДАНС, както и органите по контрола върху хазарта, които да обяснят как са изтекли държавните средства. Предложението беше направено от проф. Румен Гечев от БСП.

17. Работата на КЕВР във връзка с повишаването на цените на водата, тока, парното и природния газ.

Народните представители гласуваха списъка единодушно и го приеха със 17 гласа „за“, без „против“ и „въздържал се“.

Следващото заседание на Комисията по ревизията ще бъде в сряда (4 август 2021 г.) от 14:30 ч. Комисията ще вземе решение и за реда на изслушване на граждани и податели на сигнали по време на заседанията.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK