Лошата настилка и липсата на знаци довела до трагичния инцидент с румънския автобус

Снимка: ЕЦТП

Всички пътници от катастрофиралия автобус край В. Търново се прибраха в Румъния

След тежката катастрофа с румънския автобус на пътя Велико Търново - Русе една от версиите за инцидента е лошата настилка и липсата на знаци по отсечката, на която пътните инциденти са ежедневие.

Вчера огледи на място направиха експерти от агенцията за безопасност по пътищата, които откриха нередности. По-късно от АПИ казаха, че частичен ремонт на пътя е извършен през юли. Срокът за довършване на ремонтите е края на август, затова още няма положена и маркировка.

Снощи на място пристигна зам.-транспортният министър Николай Найденов, за да координира действията между българските и румънските власти.

"Поднасяме съболезнования на близките на загиналите. Вицепремиерът Христо Алексиев създаде незабавна организация и координира работата на всички стани по изясняване на обстоятелствата на катастрофата. работим с румънската страна по извеждането а всички румънски граждани от България. Министерството на транспорта, в лицето на "Автомобилна администрация" работи и до момента. Намерени са части от тахографа, които бяха предадени на следствените органи", коментира Найденов.

Превозвачът е лицензиран и автобусът е вписан в лиценза, така е към настоящия момент нямаме притеснения с редовността на документите на превозвача. Ако се докаже, че пътят е причината за трагедията, ще предприемем съответните действия, заяви заместник-министърът

Във великотърновската болница за лечение остават двама турски граждани - тяхното състояние е стабилно.

Според специалистите и пътуващите лошата настилка е една от основните предпоставки за катастрофи.

"Пътят е под всяскава критика - няма маркировка, няма знаци, той се прави на парче. Носещият филм на асфалта е изтъркан и се хлъзга много. Това е интензивен международен път и чувството за безнаказаност у чуждестранните шофьори е много голямо", каза Красимир Иванов - автоинструктор от Велико Търново.

Успешно премина евакуацията на всички пътници от катастрофиралия тази нощ автобус на пътя Русе-Велико Търново. Това стана факт след незабавно създадената организация от вицепремиера и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев.

Компетентните структури в Министерството на транспорта и съобщенията предприеха незабавни действия. Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ и Държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение“ оказаха пълно съдействие на румънските си колеги за осъществяването на необходимия брой полети при извозването на пострадалите. Съгласуван и одобрен бе летателен план за пет румънски хеликоптера.

Заместник-министърът на транспорта и съобщенията Николай Найденов бе на място на инцидента, за да контролира действията на служителите от ИА „Автомобилна администрация“ и бе указано пълно съдействие на разследващите органи.

„Тахографът и към настоящия момент не е намерен. Нашите служители продължават да го търсят с цел изясняване на обстоятелствата“, съобщи транспортният зам.-министър Найденов. Според получена информация от румънска страна фирмата и автобусът, извършващи превоз, притежават лиценз.

Катастрофиралият тази нощ автобус се е движел по маршрута Истанбул-Букурещ. Управляван е от двама шофьора, а пътниците са румънски и турски граждани. При тежкия пътно-транспортен инцидент са загинали четири души. Следствените действия стартираха след първоначално направени огледи на мястото на катастрофата.

Информация на МВР и БНТ.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK