Гост - изпълнители от Нидерландия очароваха публиката в Гоце Делчев

Снимка: Infomreja.bg

Те доказаха високата класа на своя ансамбъл "Чубрица"

„Хубава си моя горо, миришеш на младост“ – с тази емблематична българска песен, създадена по едноименната елегия на Любен Каравелов, започна снощният концерт на ансамбъл „Чубрица“ от Амстердам на гоцеделчевска сцена.

Концертната зала на Неврокопската митрополия се изпълни с почитатели на музикалното изкуство, дошли, за да чуят как чужденци могат да изпълняват класически фолклорни творби от Родопите, Пирин и Огражден не само точно, но и на чист български език!

Диригент на хора е сънародничката ни от Широка лъка, „горда родопчанка“, както сама казва за себе си, Светла Анастасова. Заслугата тези 33-ма нидерландци да вникват в смисъла на българските песни, да познават и обичаите, за които се говори в тях, е изцяло нейна. Така тя им помага да откриват красотата на нашия фолклор, който ги пленява все повече и повече. Именно българската душевност, въплътена в народните ни песни, е магията, която свързва тези хора на различна възраст и с различни професии, кара някои от тях да пътуват часове, за да присъстват на поредната репетиция. Така се раждат успехите на ансамбъла.

Музикалната формация е създадена през 2004 година и се радва на голяма популярност в родината си. В България идва за първи път. Турнето започва от Гоце Делчев с поканата на общинското ръководство и на Неврокопската света митрополия. За установяване на контакта съдейства ръководителят на оркестъра към Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци Петър Карамфилов, съученик на госпожа Анастасова от Музикалното училище в Широка лъка.

Публиката в Гоце Делчев оцени достойнствата на ансамбъл „Чубрица“ и го награди с аплодисментите си. Задоволство от изпълненията изразиха в своите приветствия към гостите заместник – кметът на общината Богдан Боцев, председателят на Общинския съвет Димитър Балтаджиев и Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим. Домакини и гости с удоволствие си размениха подаръци за спомен. Накрая всички се хванаха на хоро – естествен завършек на вечерта, създала близост между изпълнители и публика.

Следващата спирка на гостите от Нидерландия ще бъде Добринище, където тази вечер те ще имат концерт. В програмата им е предвидено и участие на събора в Копривщица.

Повече за ансамбъла и неговия диригент очаквайте в интервюто, което госпожа Анастасова беше любезна да даде специално за ИНФОМРЕЖА.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Красимира Христова04:18 - 04.08.2022
Несъмнено са я очаровали! Светла е шашият добър послани в чужбина и ние именно с такива българи и българки трябва да се гордеем! Аплодисменти от Североизточна България! ????????????❤️❤️❤️.....
Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK