Над 10 000 кукери и сурвакари от Балканите гонят злото на фестивала в Перник

Снимка: БГНЕС

Повече от 60 % от тях са млади хора

Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник, който e най-големият в България и на Балканите, е най-шумното и пъстро място този уикенд. 29-ото поредно издание на фестивала събира на едно място над 10 000 участници, предаде репортер на БГНЕС.

Кристиян Скримов, пиар на община Перник, разказа пред БГНЕС, че първото издание на фестивала "Сурва" е било през 1966 г., като на него са участвали около 800 сурвакари само от Пернишка област. "В момента на този фестивал ще има над 10 000 участници, като днес по улея очакваме да преминат около 4 200 души, като не броим чуждестранните групи", отбеляза той.

Участниците тази година са основно от Балканите. Присъстват групи от Хърватия, Черна гора, Сърбия, Турция, Северна Македония, Румъния, Словения, Гърция, Италия и още много други.

Българските кукери идват буквално от цялата страна. "Имаме сурвакари, кукери, джамалари и всичките производни на този обичай. Най-много тази година са от Пернишка област, както винаги. 42 са групите с над 4 000 участници. Имаме 10 групи тази година, които идват за първи път на фестивала, т.е. традицията се развива в цялата страна", каза Скримов, който е изключително радостен, че в групите има много млади хора. По думите му повече от 60% от всички сурвакари и кукери са млади хора до 30 – 40-годишна възраст.

"2 500 от тях са деца. Не казваме тези цифри, за да се хвалим, а за да покажем наистина, че Сурва и традицията ще пребъде", подчерта той.

Кукерът Пейчо Иванов е от Ямболско. "Играем кукери от малки и това е тръпката ни", каза пред БГНЕС той. Мъжът обясни, че групата му ходи на фестивали, посветени на кукерската и сурвакарската традиция, и е печелила много награди и златни медали. За четвърти пореден път идват на фестивала в Перник и се надяват, че пак ще вземат златото.

Георги е от Кавадарци, Северна Македония. Пред БГНЕС той уточни, че имат традиция за Василица да гонят злите духове от къщите. Джоломарите обикалят Балканите и демонстрират ритуала, а на фестивала в Перник идват за осми пореден път. Мъжът благодари за поканата групата му да бъде част от събитието. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK