От утре в парламента се влиза само със зелен сертификат или тест

Снимка: Infomreja.bg

Целта на въвеждането на тази мярка е да се осигури по-добър контрол

От утре 24 януари за достъп в сградите на Народното събрание ще се изисква зелен сертификат или валиден антигенен/PCR тест с негативен резултат, съобщават от парламентарния пресцентър, цитирани от БНТ.

Целта на въвеждането на тази мярка е да се осигури по-добър контрол и превенция на разпространението на COVID-инфекцията.

За да бъдат създадени всички необходими условия, Народното събрание осигури два лабораторни пункта в близост до входовете на двете сгради.

В тях всеки, който не може да представи зелен сертификат, ще има възможност да се тества непосредствено преди влизане в сградата. Осигурени са и устройства за проверка на валидността на издадените сертификати или направените тестове.

Със 157 гласа „за" народните представители на 7 януари 2022 г. приеха решение, с което се регламентира, че в сградите на парламента ще се влиза със зелен сертификат или валиден антигенен/PCR тест с негативен резултат.

По този начин достъпът до сградите ще се осъществява при същите условия, които важат за всички български граждани на редица обществени места. Решението касае народните представители, служителите на институцията, журналистите и гостите на Народното събрание.

Не се предвиждат допълнителни правила за достъп до сградите на Народното събрание извън предвидените в решението, прието на 7 януари 2022 г.

Показването на зелен сертификат за народните представители ще бъде акт на съпричастност с българските избиратели и правилата, които важат за всички. При решение на депутатите да не показват зеления си сертификат, това ще е на тяхна отговорност, уточняват от пресцентъра на Народното събрание.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK