Парламентът удължи на първо четене действието на бюджета за 2022 г.

Снимка: БГНЕС

Дебатите продължиха близо 5 часа

Със 127 гласа "за", двама - "против"  и 90 - "въздържал се", парламентът прие на първо четене Законопроект за продължаване действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване(ДОО) за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за т.г.  

Вносител е служебният кабинет, като дебатите продължиха близо пет часа.

С решението се удължава действието на бюджета за тази година, както и тези на ДОО и НЗОК, осигурява се продължаващо финансиране на редица социални и други плащания, както и се продължава действието на политиките и мерките, надградени с актуализацията на бюджета от 1 юли 2022 г.

По време на дебатите в пленарна зала се чуха множество аргументи както "за", така и "против" това решение, както и нападки от страна на две парламентарни групи към служебното правителство.

Венко Сабрутев от ПП заяви, че служебният кабинет отказва да внесе нов бюджет, с който държавата да се справи с множеството кризи, като според него това е в разрез с Конституцията. Той посочи, че кабинетът се е похвалил с изготвени три бюджета, но нито един не е внесен и дори от министерство на финансите са си позволили да плашат с дефицит. "Отказът означава: замразяване на доходите следващата година. Липсата на адекватен бюджет ще има негативен ефект върху лечебните заведение", каза още той.

Искрен Митев от ПП каза, че служебният кабинет не е виновен и посочи, че единственият виновник е президентът Румен Радев. "Български граждани, когато нямате пари да купите подарък за децата си за Коледа, сещайте се Румен Радев", категоричен бе той.

Служебният премиер Гълъб Донев отговори на нападките към служебния кабинет: "Удобно е да се атакува служебното правителство, в момент, в който то прави всичко възможно, за да минимизира щетите. Това, което служебното правителство прави и ще продължи да прави е да гарантира спокойствието и сигурността на българските граждани.", подчерта той.

Министър-председателят увери, че гражданите ще бъдат на топло през зимата, защото те работят по това по прозрачни процедури, които могат да бъдат проследени. "Обвиненията към служебното правителство са безпочвени и един популизъм, който цели нещо друго, а не основната задача на този парламент да излъчи правителство. Основната задача на служебното правителство беше да разгледа и да разрешава проблеми на българските граждани, е направихме го. Служебното правителство гарантира сигурност на държавата, отопление и осветление“, посочи Донев.

От своя страна съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев каза, че в опита си служебният кабинет да не внесе бюджет - защото така било по-отговорно, държавата ще натрупа повече разходи, които служебното правителство дори не биха могли да прогнозират. "Най-големият проблем е, че като гласуваме този закон на първо четене, вие няма как да го изтеглите от парламента. Още не е късно, изтеглете този закон преди да е гласуван на първо четене и вкарайте истински бюджет", подчерта той.

Лидерът на левицата, Корнелия Нинова пък поиска декларацията на ПП с искане за нов Бюджет за догодина да бъде включена в дневния ред на заседанието.

Александър Иванов от ГЕРБ посочи, че ПП са направили така, че българите да обеднеят и напомни, че миналата година ГЕРБ са поискали да не се удължава бюджета, а да се внесе нов бюджет. "Излизате и четете морал на служебния кабинет, аз това не го разбирам", каза той.

Асен Василев от Продължаваме промяната предложи да оставят гласуването за удължения Бюджет за 2023 г. за утре, но предложението му беше отхвърлено със 123 гласа "против" , 75 гласа "за" и 1 "въздържали се"

Делян Добрев от ГЕРБ каза, че трябва да има нов бюджет, но подчерта, че той трябва да бъде внесен от ново правителство. "Би било грешно служебното правителство да внесе в нов бюджет", категоричен бе той, цитиран от БГНЕС.

Бившият социален министър Георги Гьоков от БСП каза, че Законът за публичните финанси не прави разлика между редовно и служебно правителство. "Българите очакват подкрепа от държавата, ще я получат, но не в очакваните размери", каза той и отбеляза, че хората в най-неравностойно положение ще платят най-високата цена.

Мартин Димитров от "Демократична България" обясни, че е много по-обезпокоително, че не се обсъжда влизането ни в Шенген и Еврозоната, а се обсъжда хартиена бюлетина. "Ние от ДБ искаме да кажем, че ако искаме по-висок растеж, по-високи доходи, нека се фокусираме върху реформите. За да бъдем успешни, трябва в сложната ситуация на 2023г., ние трябва да сме успешни, а това зависи от работата на НС".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK