Ивайло Мирчев: Служебното правителство влиза в един корупционен батак

Снимка: ДБ

„Разкритията за корупционните практики трябва да бъдат бързо представени пред обществото“

На служебното правителство ще му е трудно и е добре да му се даде известно време, преди да бъде критикувано, коментира Ивайо Мирчев от “Демократична България”, в предаването “Неделя 150” по БНР.

“Трябва да се даде някакво време тези хора да разберат къде са. Защото, нека да сме честни, те влизат в един корупционен батак, в една система, в една администрация, която е пропита с корупция, със схеми, с машинации и това много добре се видя в дните на краткото съществуване на Народното събрание, в комисията по ревизия”, заяви Мирчев.

Той напомни, че основната задача на всеки служебен кабинет е да организира и проведе честни и прозрачни избори.

По думите му обаче това правителство има по-сериозна задача - “да започне разследването, или по-скоро - показването, на уродливите практики на предния кабинет”. Като такива избори въпросът за обещаните, но така и непоказани от бившия премиер Бойко Борисов ревизионни актове на “Лукойл”, за новопостъпилите в държавния бюджет 700 млн. лева от хазарт, за дружеството “Автомагистрали” и за газопровода “Турски поток”.

Според Мирчев разкритията за корупционните практики трябва да бъдат бързо представени пред обществото, за да могат хората да преценят за кого да дадат гласа си на парламентарния вот на 11 юли.

В отговор на въпрос Ивайло Мирчев посочи, че “Демократична България” не участва по никакъв начин в служебното правителство. Добави, че критиките още от първите дни след съставянето му са опит кабинетът да бъде обезсилен и опетнен.

“Това, което правят ГЕРБ в момента много прилича на истеричните крясъци и квиченето в комисията по разследване на управлението на Бойко Борисов, с което депутатите на ГЕРБ правеха всичко възможно да няма изслушване на свидетелите и за да не може ние, останалите депутати, да задаваме въпроси”. Ивайло Мирчев добави, че т.нар. Комисия по ревизията възникна, защото няма прокуратура.

“Няма кой да разследва престъпленията на управлението. Тъй като прокуратурата е завладяна, съдът в голяма степен също е завладян това, което остава, е да се направи комисия в НС с депутати, които да задават въпросите. Това не е европейска демокрация. И не трябва да сме горди, че на една комисия в НС са лъснали поредните схеми на Бойко Борисов с шеф на една от фирмите, приближени до него. Трябва прокуратурата да си влезе в правомощията, а не да прави някакви бутафорни разследвания, при които някакви хора седят с години на трупчета и след това всичко пада в съда. Ако прокуратурата работеше, ние в парламента щяхме да скучаем”, коментира Мирчев.

Той отговори и на критиките на държавното обвинение срещу искането на “Демократична България” за закриване на специализираните съд и прокуратури.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK