„ЛЕВИЦАТА!“: Седем нови формации подписаха Споразумение за общо явяване на предстоящите избори

Снимки: Коалиция „ЛЕВИЦАТА!“

Това е равноправно сътрудничество на партии и граждански организации в ляво, заяви представляващият коалицията Валери Жаблянов

Седем нови формации подписаха Споразумение за общо явяване на предстоящите европейски и парламентарни избори в коалиционен формат „ЛЕВИЦАТА!“. Представителите на формациите споделиха общото си разбиране за необходимостта от обединение на левите сили в България, като път за дълбока и принципна промяна в управлението на държавата, водени от общи ценности за свобода, мир, равенство, справедливост и солидарност.

Днес създаваме коалиция „ЛЕВИЦАТА!“ за изборите за 50-то Народно събрание и Европейски парламент с волята да покажем друг политически стил и друга политическа перспектива за българската държава, заяви представляващият коалицията Валери Жаблянов.

„Това, което демонстрираме днес, е равноправно сътрудничество на партии и граждански организации в ляво, един друг модел на партийни политически отношения, на демократичност и равноправие“, каза Жаблянов и подчерта, че консолидацията на левите политически сили в България е без алтернатива.

Формациите споделят общи разбирания за политическата ситуация, общи оценки за кризата, обхванала българската държавност, за заплахата, надвиснала над парламентарната демокрация и конституционния ред и общата воля за друг път за развитие на България и българското общество.

Румен Петков отбеляза, че сме изправени пред трудна кампания, в резултат на тежка морална, институционална и нормативна кризи. В кампанията на „ЛЕВИЦАТА!“ се включват авторитети в различни сектори, като Йордан Малджански - в земеделието и хранителната промишленост, проф. Янко Янев – едно от най-големите имена в ядрената енергетика в световен мащаб, полк. Славчо Велков, проф. Боян Дуранкев и други известни политици, държавници и общественици.

Към „ЛЕВИЦАТА!“ се присъедини и Михаил Миков – председател на 42 Народно събрание и бивш председател на БСП. „Защото смятам, че „ЛЕВИЦАТА!“ се стабилизира и увеличава като присъствие. Фактът, че подписите са повече, отколкото предишния път, показва, че необходимостта от лява алтернатива се разпознава от все повече политически субекти в България. Процесите в БСП не дават перспектива и алтернатива. Тук очевидно има такъв стремеж и аз ще участвам в това. Хората в този формат са доказали през годините, че могат да отстояват интереси. Кризата на политическия живот и лявото представителство трябва да намерят изход и алтернативата е тук“, заяви Миков.  

Татяна Дончева подчерта важността на наличието на личности с голям политически опит в „ЛЕВИЦАТА!“, тъй като той гарантира по-ясна преценка за настоящия исторически момент и в национален, и в световен мащаб. „Имаме нужда от ясна и твърда оценка и гъвкавост и ясно осъзнаване на интересите на българското общество и българската държава. Призванието на „ЛЕВИЦАТА!“ днес е да създаде остров на стабилност в политическия живот на България, където няма случайници, с хора с конструктивна мисъл и с ясното съзнание, че никой не е достатъчен сам по себе си“. 

Партиите и неправителствените организации декларираха желанието си да се явят с обща платформа за двата вида избори, споделяйки общи ценности. На на 9 юни във формат „ЛЕВИЦАТА!“ ще се явят още: ПП „Зелена партия“, ПП „Земеделски съюз „Александър Стамболийски“, ПП „Национално движение за спасение на отечеството“, ПП „Политическо Движение Социалдемократи“, Сдружение „Ляв поглед“, Български общонароден съюз "Бойна дружба", „Национално движение Единение“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK

//