Медици, учители и културни дейци от Благоевград на протест за по-високи заплати

Снимка: Infomreja.bg

Пламен Димитров: Това са само началните акорди, с които искаме да кажем, че положението става нетърпимо

Здравни работници, учители и представители на културни институции от Благоевград излязоха на протест с искане за достойно заплащане на труда им. Те изразиха недоволството си на пл. „Георги Измирлиев“, срещу сградата на Областната администрация. Най-сериозно присъствие имаха служителите на МБАЛ-Благоевград.

Основните послания към властимащите бяха изписани върху плакати – „Стига вече работещи бедни“, „Инфлацията расте, доходите не“, „Днес подкрепете нас, за да има кой да се грижи утре за вас“, „Ние не сме второ качество персонал. Това разпределение в заплащането за нас е недостойно и обидно“.

Акцията е с основни искания повишаване на доходите, овладяване на инфлацията и излизането от икономическата криза, а от началото на 2023 г. минималната работна заплата да стане 850 лв.

„Целта е политиците да чуят какво искат хората на фона на непрекъснато растящите цени и високата инфлация, още повече в навечерието на тежката зима, която се очертава. Решения има и те са в четири направления. На първо място доходите на хората да бъдат компенсирани изцяло на база на инфлацията. След натиска, който и ние оказахме, през лятото бяха актуализирани част от заплатите, но не на всичкии и не по начина, по който трябваше. Затова в здравеопазването в момента има продължаващи протести. Работещите в РЗИ не получиха нито един лев. Същото ни е искането и за частния сектор - за започване на преговори за увеличаване на заплатите.

Второто ни основно искане е свързано с гарантиране на енергийните компенсации. Това трябва да продължи до края на годината. Необходими са и газови компенсации. Надяваме се в следващите няколко дни, още служебният кабинет да отговори на тези искания. И четвъртото е - да бъдат разширени и удвоени енергийните помощи за социално слабите, да се удвои обхватът на това подпомагане. Това са само началните акорди, с които искаме да кажем, че положението става нетърпимо. Целта е в България да няма работещи бедни“, заяви президентът на КНСБ - Пламен Димитров, който лично подкрепи протеста на синдиката в Благоевград.

„Искаме повишение на работните заплати, на доходите. Цените растат, доходите - не. Всичко това, което днес се случва, е сигнал към тези, които ще управляват държавата, че хората вече губят търпение. Социалното напрежение вече е изключително високо и ако днешните ни искания не се случат, протестът ни ще става все по-масов. Искаме и спазване на трудовите права в България, осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. Искаме сумираното изчисляване на работното време да бъде в контекста на европейското законодателство. Знаем, че работим много повече и ни плащат много по-малко. Това е началото на нещо голямо, което предстои, ако не ни чуят“, предупреди от своя страна и Тодор Капитанов - вицепрезидент на КНСБ.

Протестната кампания в Благоевград ще продължи чрез посещения във фирми, ведомства, общински и държавни дружества.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK