Йордан Тодоров: Протестът срещу увеличението на данъците в Кюстендил е граждански

Снимка: Infomreja.bg

Предложената форма на преговори с протестиращите, е отново опит да се заблудят гражданите, заяви председателят на БСП - Кюстендил

Опитите на кмета Петър Паунов с дадените пресконференции е да убеди обществеността, че протестите против увеличението на данъците са организирани от БСП, целят заблуда в хората, че протеста е политически и че няма недоволни от управлението му. Събралото се множество пред Общината доказва друго. Протестът и исканията са на гражданите на Кюстендил и единствената причина да присъствам е, че на първо място съм гражданин, а и конкретните искания на гражданите съвпадат с позицията ми. Това обяви на пресконференция общинският председател на БСП – Кюстендил и общински съветник, Йордан Тодоров.

Той уточни, че още на 3-ти ноември е внесъл конкретни предложения за изменение на наредбите за данъци и такси, както и мотиви с причините.

„Веднага след това бях нападнат от кмета и представители на ГЕРБ-СДС. През месец декември 2022 г., бившият председател на Общински съвет и бивш народен представител от ГЕРБ-СДС ме обвини, че всявам паника сред гражданите, като изопачавам фактите,  а увеличението било минимално.

Същото беше лансирано и от настоящия председател на Общинския съвет, като считам, че те освен гражданите, е възможно да са заблудили и собствените си представители в ОбС, като ги подведоха какво е реалното увеличение, за да гласуват по лесно промените“, обясни още Тодоров.

Ето и пълният коментар по темата от председателя на БСП – Кюстендил: Йордан Тодоров:

На мой въпрос на сесията на Общински съвет, на която се проведе гласуването за увеличение: „Какво реално е очакваното увеличение на данък МПС и с колко се очаква да се увеличи събираемостта“, кметът първоначално заяви, че към момента е 3,9 милиона лева и ще се увеличи със 130 хиляди лева, което прави около 3 %.

След като го попитах дали е сигурен - това не е възможно да са реалните цифри и изчисленията направени от нас показваха увеличение между 40 и 100 %, а за някои автомобили дори над 100 %, кметът се поправи, че цифрата не била 3,9 милиона лева, а 2,3 милиона лева, но това пак няма как да е коректно.

Едва на пресконференцията на кмета от четвъртък той промени тези цифри, като каза че увеличението на данък МПС е средно около 47 %, което отново считам за занижено но е по близко до истината. Кметът е редно да отговори, защо преди гласуването даде цифри които показват увеличение от 5,5 %, дали умишлено заблуди общинските съветници, или той също е бил заблуден от неговите експерти, както и дали се касае за грешка или некомпетентност.

Това, което ме притеснява от тази пресконференция на кмета, е дали не се правят опити отново да се заблудят гражданите с предложената от него форма за водене на преговори, която да се проведе в общината с 15 човека от протестиращите. Притесненията са свързани с ограничението за хората, които могат да присъстват, като по начина по който е предложено може да се направи фиктивна среща с хора, които реално не са от протеста.

Притеснително е и ограничението, което нарушава чл. 4 от Закона за защита от дискриминация, чл. 6 от Конституцията на Р. България, а така също и чл. 14 от Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи, като изрично заяви, че няма да се допускат представители на политически партии, хора които са били в листи за избори, а и такива участвали в разграбването на града.

Интересно е и как ще се определи кои са тези разграбвачи, той ли определя кои са разграбили града и кои не. От 15 години е кмет и политическата партия към която принадлежи имат пълно мнозинство в общинския съвет, като могат да контролират всички решения свързани с управленито на града.

Ако са управлявали както твърдят - ПРЕКРАСНО града трябва да ЦЪФТИ, а не да е РАЗГРАБЕН.

По така зададените от кмета критерии, той също не трябва да присъства на срещата с гражданите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK