Дълго чаканата денонощна аптека отваря врати в Благоевград

Снимка: Infomreja.bg

Очаква се тя да стартира от 1 февруари

Благоевград ще е първата община в Пиринско с денонощна аптека.

Услугата ще се предлага 365 дни, 24 часа, 7 дни в седмицата. Очаква се проектът, предложен за гласуване чрез извънредна точка в ОбС-Благоевград, да бъде приет.

Така – от 1 февруари, областният град ще е пионер в осигуряване спокойствието на жителите и техните нужди. Аптеката ще работи на гише, за да се осигури безопасността и на самите фармацевти.

Първата, която има възможност да отвори гишето си веднага след приемане на решението, е аптеката на бул. „Васил Левски“ 32. Нейното работно време ще е от 22 ч. до 6 ч.

След като и останалите обекти обособят гише, ще се включват в график, който ще се изпълнява на ротационен принцип.

Графикът ще бъде абсолютно достъпен за всеки пациент – ще бъде обявен в сайта на Общината, в сайта на аптеката, на информационно табло, ще бъде посочен на вратата на аптеките. Също така всеки гражданин ще може да се обади на „горещия“ денонощен телефон на Община Благоевград, където ще може да получи информация коя аптека работи в тъмната част на денонощието.

Графикът ще се изготвя до 25-о число на всеки месец и ще бъде обявяван публично.

В продължение на 3 месеца Регионалната фармацевтична колегия и Общината работят по реализацията на проекта.

Председателят на Колегията – магистър-фармацевт Константин Качулев, обясни пред медиите, че три са целите, които ще бъдат постигнати с отварянето на аптеката: 1. Да има нощна аптечна услуга, която да изпълнява и рецепти, 2. Да се осигури психологическото спокойствие на хората, особено на родителите, на хора с тежки здравословни проблеми, 3. Пациентите да бъдат консултирани от магистър-фармацевт по всяко време на денонощието.

Предвижда се Община Благоевград да заплаща за нощния извънреден труд на аптекарите – а именно по 255 лв. на дежурство.

Последната денонощна аптека в Благоевград работеше преди 10 години. Проблемът бе наболял за обществото, особено във времето на пандемия и различните епидемии. За него сигнализираха многократно и медиците в Спешната помощ.

В община Благоевград функционират 32 аптеки, регистрираните магистър-фармацевти са 69, а помощник-фармацевтите – 12. В областта има общо 146 аптеки. Очаква се общините Гоце Делчев, Петрич и Сандански скоро да се включат в инициативата.

Мениджърът на няколко аптеки в Благоевград – Златан Аврионов, е първият, който „обособява“ аптеките си, за да заработят нощем. В сумата от 255 лв. са включени още и разходите за осветление, отопление, консумативи и преустройство.

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK