Драстичен ръст на такса смет в община Кюстендил

Снимка: Infomreja.bg

Такса смет за град Кюстендил става от 1,4 на 3,5 промила, а за малките населени ръстът е от 1,4 на 9,5 промила

Дойде време за вдигане на местни данъци и такси. Знаете изключително тежкото положение на общинска администрация и като цяло финансовото състояние, в което се намираме. Изключително трудно е да взимаме такива решения, но няма как – те трябва да бъдат предложени.

През тези 15 години положихме всички усилия да не се налага подобно увеличение, като сме се стремели ресурсът да остане максимално в семействата и бизнеса.

Миналата година направихме допитване по темата и се вслушахме във вашите препоръки, но за съжаление не се вслушаха хората, които бяха начело на държава и доведоха почти до колапс икономиката, наред с това и състоянието на финансовите потоци, които са към Общината. Това обяви кметът на Кюстендил Петър Паунов.

Той допълни, че към този момент при 1 млн. 400 хил. лв. събрани от такса битови отпадъци в Община Кюстендил, са похарчили над 3 млн. лв. за сметосъбиране и сметоизвозване, което показва колко драматична е разликата.

Предлаганото увеличение от Общината, което ще бъде внесено за разглеждане в ОбС – Кюстендил, е за град Кюстендил – от 1,4 на 3,5 промила. За малките населени ръстът е от 1,4 на 9,5 промила. За бизнеса и за работещите няма да се коригира, таксата остава същата каквато е към момента. Предприемачите към момента ще запазят възможността си да функционират и да не бъдат натоварвани" каза още кметът.

Той мотивира необходимостта от увеличението и заради закупуване на нова техника,  изцяло обновяване на съдовете за смет и почистване на незаконните сметища.

 

КОМЕНТАРИ

vazmuten09:08 - 22.11.2022
po nagal kmet i po golqm aiduk ne sam vijdal
Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK