Ивайло Калфин видя хаос в мерките на кабинета

Снимка: БГНЕС

Той посочи, че правителството няма нужда да вкарва в заблуждение хората

Това, което виждам в мерките на правителството, е да се помогне на най-засегнатите, но виждам и хаотични мерки. Липсва ми българската специфика. Това заяви пред БНТ директорът на Европейската агенция за подобряване на условията на живот и труд Ивайло Калфин, който е бивш вицепремиер, външен и социален министър и евродепутат.

Не са добре измислени мерките, разкритикува Калфин и предупреди, че ще настъпи хаос с отстъпката за горивата. Тук има несправедливост, като не се помага на тези, които има нужда, а на тези, които харчат повече. Правителството, колкото и пари да раздава, няма да се хареса на избирателите. Печелене на гласове с пари е хлъзгава тема и не е добра, изтъкна Калфин.

Ако говорим за антиинфлационни мерки, трябва да се обясни защо у нас инфлацията е два пъти по-висока и тогава да се вземат нужните мерки. Това, което трябва да се направи, е да има предвидимост на мерките и да засегнат тези, които не могат да стягат коланите повече, настоя Калфин.

Той посочи, че правителството няма нужда да вкарва в заблуждение хората, че с магическа пръчка инфлацията, ефектите от войната и от ковид кризата ще могат да се компенсират. Цена, за съжаление, на това, което се случва около нас, ще има, но въпросът е да бъде поносима и да има чувство сред хората, че ще бъде справедливо. Не всички могат да бъдат компенсирани и няма смисъл хората да бъдат заблуждавани, настоя бившият социален министър.

Според него няма интереси в държавата да се отиде на нови предсрочни избори.

Република Северна Македония се използва за вътрешнополитически битки, което е много тъжно и жалко. Това, което виждаме, са объркани послания за това какво точно искаме, което намалява шансовете да постигнем целите си, коментира също Калфин.

За него е странно защо президентът Румен Радев не иска да свика КСНС за Северна Македония. Премиерът, ако иска такъв форум, трябва да обясни какво очаква от него, но аз такъв мотив не чух, посочи Калфин.

Във връзка с войната в Украйна и спрените газови доставки от Русия, Калфин посочи, че мирните преговори са най-добрият вариант. Войната е в такава фаза, в която връщането назад е много трудно. ЕС има мека сила и това, което може да направи, е да намали кранчетата за финансиране на войната, смята той.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK