Нинова: ЕК и МВФ потвърдиха, че антикризисните мерки на България са работещи

Снимка: БСП

Тя припомни, че в същото време Международният валутен фонд препоръча да се даде подкрепа за най-бедните и уязвими групи

„Днес Европейската комисия потвърди правилността на икономическата и социалната политика на България и антикризисния план. Комисията препоръча да продължим целенасочената подкрепа за домакинствата и фирмите, заради високите енергийни цени и да осигурим бюджетни средства за енергийна сигурност.“ Това обяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова след като ЕК обяви препоръките си към България в областта на икономиката.

„Коментарите, че мерките ще увеличат инфлацията и ще задълбочат проблемите, не са верни. Отнемането на свръхпечалбите на енергийните дружества и компенсиране с тях на индустрията, е спасителна мярка за икономиката и работните места“, каза още Нинова.

Тя припомни, че в същото време Международният валутен фонд препоръча да се даде подкрепа за най-бедните и уязвими групи. У нас това са пенсионерите, децата, младите семейства и работещите бедни.

„И в този смисъл социалната политика на българското правителство е абсолютно адекватна на ситуацията. Увеличението на пенсиите с 20%, данъчни облекчения за работещи родители от 600 лв. за едно дете и 1200 лв. за две, увеличение на ваучерите за работници от 1 млрд. лв. на 1 млрд. и 200 млн. лв. са ориентирани с грижа за най-уязвимите“, каза министърът.

И ЕК, и МВФ потвърждават, че това са работещите мерки, заключи министър Нинова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK