Директорът на Второ ОУ „Хр. Смирненски“ - Берковица, Грациела Ангелова: Честит патронен празник!

Днес се навършват 125 г. от рождението на Христо Смирненски

Скъпи българи, колеги и ученици,

Днес се навършват 125 г. от рождението на патрона на нашето училище - безсмъртният и обичан от народа ни поет, писател и публицист - Христо Смирненски, както и 60 години от създаването на училището ни. 

Смирненски е един от многото български автори, заедно с Яворов, Гео Милев, Вапцаров и много други, доказали своите умения по значимост, правдивост и въздействие върху народа ни, с произведения, досъбрани в солиден осемтомник, като разбива броните на старото и зове „Да бъде ден!“ - нов и възвишен.

Христо Смирненски остава завинаги в българската ни история и литература като борец срещу неправдите, срещу спекулантите, гешефтите, лъжепатриотите и не само в неговото време, но и във всички други времена, когато колелото се върти и затова те са актуални, докато светът се вразуми.

Затова неговата социална лирика е актуална и днес. Някои го наричат „слънчевото дете на българската поезия“. Той ни завеща произведения с общочовешки добродетели, които са темели, показали правия път в бъдното, за щастието на хората.

Тези общочовешки качества и добродетели се предават от нашите висококвалифицирани учители в ежедневната им работа с подрастващите за формирането им като достойни граждани.

Затова ние сме носители през годините на различни литературни, математически, спортни и други награди, за всеотдайната работа в партньорство, за работа по проекти и интелигентен растеж.

Ние пазим святото име на нашия патрон и по негов почин възпитаваме нашите ученици в най-прекрасните човешки добродетели - честност, всеотдайност, родолюбие и патриотизъм.

Благодаря ви, колеги, и поклон пред вашия неуморен и системен труд, на който дължим успехите си!

 

Грациела Ангелова

ВрИД директор на Второ ОУ „Христо Смирненски” – Берковица, област Монтана

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK