Директорът на 11 ОУ-Благоевград, Радка Ризова: Поклон пред паметта на Ботев!

Ботев е личен пример за нашите ученици

Уважаеми съграждани, уважаеми родители, скъпи колеги,  

Днес е 2 юни ден, когато отбелязваме 145 години от гибелта на българския национален герой, революционер, поет и публицист - Христо Ботев – патрон на нашето училище.

Легендарният български автор, синът на Ботьо Петков и на Иванка Ботева от Калофер, сътворил само 20 стихотворения през краткия си живот, успява да възхити света със своя талант и да даде облик на българската литература.

Днес е ден за преклонение пред подвига на нашия гениален поет и велик революционер – Христо Ботев. Той живя само 28 години, но остави в националната ни памет ненадминати литературни произведения, които са актуални и до днес.

Ботев ни завеща най-ценните уроци по достойнство, по героизъм и по гордост със своето революционно дело и ни начерта пътя за свобода.

Първородният син на семейство Ботеви преплува нелегално Дунава в кораба Радецки, за да акостира на Козлодуйския бряг и да се поклони дълбоко, за да целуне земята, която най-много обича.

Ботев е личен пример за нашите ученици, които с Ботевски дух печелят олимпиади и състезания, защото те се учат в училище с много широки хоризонти.

И всички ние, учители и ученици, сплотени помежду си, осъществяваме модерно, иновативно и съвременно образование.

Нека с цветя и венци почетем неувяхващата му памет и нека нашите ученици по Ботевски да се влеят в обществения живот на България и да я обичат безпрекословно!

 

Радка Ризова

Директор на 11 ОУ "Христо Ботев" - Благоевград

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK