БАБХ извърши 1 800 проверки по Коледа и Нова година

Снимка: Infomreja.bg

Съставени са 7 акта

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши 1 800 тематични проверки в периода от 21 декември 2021 г. до 3 януари 2022 г. включително, във връзка с официалните празници Коледа и Нова година. Обект на проверките бяха предприятия за производство и търговия на храни, складове за търговия на едро и дребно, заведения за обществено хранене, пазари и борси на територията на цялата страна.

Съставени са 7 акта за установяване на административно нарушение и 21 предписания за отстраняване на установени нарушения.

Възбранени и насочени за унищожаване са 17 662 кг храни от животински произход, от които 17 653 кг вследствие на пътнотранспортно произшествие на хладилен камион, поради прекъсване на хладилната верига и риск от замърсяване при претоварване на месото. Възбранени и насочени за унищожаване са и 40 стъклени бутилки маслиново масло, оризово масло и масло от гроздови семки с изтекъл срок на годност.

Най-честите констатирани нарушения от инспекторите по време на засилените проверки са свързани с неправилно етикетиране на храни, нерегламентирано приготвяне и търговия с храни в обект без регистрация съгласно Закона за храните, храни от неживотински произход с изтекъл срок на годност, несъответствия по сградов фонд и оборудване.

Проверките установиха, че като цяло се спазват хигиенните изисквания при предлагането и търговията с храни. Осигурени са подходящи условия за измиване и дезинфекция на работния инвентар, използване на подходящо работно облекло и лични предпазни средства от персонала в обектите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK