Днес е Международният ден на жената

Снимка: Infomreja.bg

Честит Осми март!

Всичко започва през 1857 г. в Ню Йорк, когато е организиран един от първите протестни митинги на жените, работещи в текстилните фабрики. Те настояват за равни права с мъжете, за намаляване на работното време и подобряване условията на труд.

На 27-и август 1910 г. в Копенхаген се провежда първата Международна конференция на жените, организирана от Социалистическия интернационал. По предложение на германската социалистка Клара Цеткин се приема всяка година в една от първите недели на пролетта да се празнува Деня на работничките и на международната им солидарност, с цел да се мобилизират широките женски трудови маси за борба за равноправие с мъжете във всички обществени сфери на живота.
 
В резултат на това решение Международният ден на жената се чества за първи път през 1911 г. в Австрия, Германия, Швейцария и Дания, когато повече от един милион мъже и жени участват в шествие. В началото на века той се свързва с борбата за политическо, икономическо и социално равноправие.

През 1977 г. Общото събрание на ООН решава 8-и март да стане Международен ден за правата на жените.

Днес Осми март е официален празник в Афганистан, Ангола, Армения, Азербайджан, Беларус, Буркина Фасо, Камбоджа, Китай (само за жените), Куба, Грузия, Казахстан, Киргизстан, Македония (само за жените), Мадагаскар (само за жените), Молдова, Монголия, Непал, Русия, Таджикистан, Уганда, Украйна, Замбия и много други държави.

У нас честването на празника също има традиции. Жените се радват на голямо внимание както от страна на своите съпрузи, приятели и роднини, така и от страна на колегите си. Получават цветя, придружени от най-сърдечни пожелания, подаръци. Това е признание за техния неоценим принос в семейството и на работното място.

На днешния Осми март отново ще бъде така!

Честит празник!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK