100 години ОУ "Св. Климент Охридски" - село Борово

Снимки: община Гоце Делчев

Децата в училището намаляват, но учебно - възпитателният процес е на ниво

Основно училище « Свети Климент Охридски» в гоцеделчевското село Борово отбеляза вековен юбилей. По този повод в двора на учебното заведение се състоя вълнуващо тържество, уважено от кмета на общината Владимир Москов, кмета на селото Георги Найденов, бившите директори на училището Маргарита Енчева, Сергей Тричков, Георги Биларев, Величка Мангалова и бивши учители в него.

Специално подготвената за тържеството програма беше разнообразна и интересна. В нея се включи и гимнастичката от училището Виктория Катранджиева. Овации заслужи и Детска фолклорна група от село Баничан, която поздрави домакините и техните гости.

«Горди сме с нашите ученици. Малко са, но затова пък ученолюбиви и талантливи! Достатъчно е да споменем, че на Националните състезания за начален етап те завоюваха 1 златен и 5 сребърни медала!», казва директорът на учебното заведение Елена Мавродиева.

В летописа на училището в село Борово се оглеждат превратностите на българската история от 20-те години на миналия век до днес. Първоначално учебните занятия са се провеждали в приземна стая, докато през 1937 година не се открива нова сграда с 2 класни стаи и 2 канцеларии. 40 години по-късно тя е разширена и надстроена, а училището от начално става основно.

Демографските проблеми в страната се отразяват и тук - децата намаляват. Но ръководството, учителите и учениците продължават ден след ден да отстояват завоювания авторитет на учебното заведение. Сега повечето паралелки са маломерни, но образователно – възпитателният процес се поддържа на ниво, децата са обгрижвани и обучавани индивидуално. Създадена е целодневна организация на учебния ден с осигурено обедно хранене.

Именно така се случват хубавите неща - с общи усилия, с детски ентусиазъм, с родителска подкрепа, с желание,  с квалифицирани педагогически специалисти, с уважение!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK