Андон Тодоров: Ще се кандидатирам за кмет, ако видя същите кандидати, довели Благоевград до това положение

Снимка: ОбС

Тодоров подава сигнал до прокуратурата за застрояването на парк "Бачиново"

В момента изпълнявам правомощията си като председател на Общинския съвет в Благоевград. Върша си работата, нека видим Указа на президента, да видим на коя дата ще са изборите, да видим кои ще са кандидатите и тогава ще коментираме.

Така Андон Тодоров отговори на журналистически въпрос дали ще се кандидатира за кмет на община Благоевград на задаващите се местни избори.

„Но ако видя същите кандидати, които допуснаха 10 години градът да е в това положение, ще си пробвам още веднъж късмета – за втори път. Няма да допусна те да се върнат отново. Всичките им обещания останаха във въздуха“, обяви Тодоров, който подчерта, че е твърде рано за коментар, тъй като предизборната кампания все още не е започнала.

Пред журналисти Тодоров засегна темата за застрояването на паркинга зад административната сграда, в която се помещават съдът и прокуратурата.

„Докато съм председател на Общинския съвет, няма да сложа мой подпис под тези документи, няма да го допусна до комисии и до заседание на ОбС. Категорично заявявам, че ще използвам всички възможни правомощия, които имам, за да не допусна там да се извърши регулация“, отсече той.

По думите му този въпрос все още не е входиран до Общинския съвет, но е минал на Експертен съвет. Според него общинската администрация и бившият вече кмет Румен Томов вероятно са поели определени ангажименти, защото дълги години в този район не се е позволявало строителство.  

Андон Тодоров заяви, че е готов със сигнал до временния кмет Ясен Попвасилев, до главния архитект на Община Благоевград, Басейнова дирекция, РИОСВ и отделно до прокуратурата за застрояването на района около тенис кортовете в парк „Бачиново“.

„На 29 май 2020 г. Общинският съвет взима решение в три точки. По първата сме записали, че във въпросния имот, където са тенис кортовете, трябва да се предвиди зона за спорт и атракция и да се внесе предложение за разрешаването в ОбС. Това го възложихме на кмета още тогава.

По втора точка възложихме да се изготви списък за всички спорни имоти, които към момента се използват за зелени площи – паркове, алеи, паркинги, трета точка бе за налагане на мораториум върху процедурите за промяна на предназначението на спорните имоти, ползващи се като зелени площи“, цитира Тодоров.

Оттогава обаче от кмета нямало известие, въпреки многото писма до него.

„Много пъти му задавахме въпрос защо не изпълнява решение на Общинския съвет. А той шикалкавеше, че всичко е в съда. В едно от писмата го уведомявам, че ако  не изпълни решението, ще сезирам и Специализираната прокуратура. С мое писмо тогава сезирах РИОСВ да прекратят всякакво строителство в парка“, каза още председателят на ОбС-Благоевград.

По негово настояване, комисията, която се очаква кметът да сформира по случая, освен общински съветници трябва да включва и външни експерти.

Според Тодоров в последните месеци от управлението на екскмета Костадин Паскалев са направени постъпки за промяна на презназначението на този район от зона за озеленяване в курортна зона, която позволява застрояване.

„Моето предположение е, че е имало устен разговор, с който е поискана промяна на предназначението, тъй като такова решение на Общинския съвет не съществува. На практика зоната е сменена без решение на ОбС“, посочи парламентарният шеф.

Той припомни, че през 2014 г. когато е бил общински съветник, отново е имало опити за застрояване, но тогавашният градоначалник ги е спрял.

„За курортната зона показателите, които предвижда Общият устройствен план за застрояване, са 1,5, докато за зоната за озеленяване, те са едва 0,30. Така сметката показва, че 30 000 разгъната застроена площ по 500 евро минимална цена това прави 15 милиона евро.  И защо Румен Томов не изпълнява решение на ОбС, може би заради огромния финансов интерес“, запита риторично Андон Тодоров.

Той бе категоричен, че ще сезира прокуратурата.

Междувременно водачът на листата на „Изправи се! Мутри вън!“ – Димитър Делчев, по време на предизборната кампания за парламентарните избори внесе жалба в прокуратурата срещу решението на РИОСВ-Благоевград, с което се допуска застрояване в парк „Бачиново“ без екологична оценка.

Основният мотив в жалбата е, че РИОСВ е нарушила закона, отказвайки да проведе обстойна проверка за щетата от строителството върху екологията на района и река Благоевградска Бистрица.

Жалбоподателите посочват, че не са съобразени мораториумът на Общинския съвет в Благоевград за строителство в парка и отрицателното становище на Басейнова дирекция.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK