Андон Тодоров иска разваляне на договора за минералната вода до хотел „Езерец“

Андон Тодоров, снимка: Infomreja.bg, архив

Камбитов: Този сигнал е отпреди половин година, по него се извърши проверка, която не доказа нищо

Председателят на Общинския съвет в Благоевград – Андон Тодоров, изпрати сигнал до кмета Румен Томов да входира незабавно в съда искова молба за разваляне на договора за минералната вода до хотел "Езерец".

Съдът трябва да реши дали сключеният договор да се провъзгласи за нищожен.

Минералната вода трябва да достигне до общинския басейн, за да може децата ни да я ползват, категоричен е Тодоров.

Постановлението, което касае преписка на Окръжна прокуратура – Благоевград, се отнася за образувана проверка относно сключването на договор от 22 юни 2018 г. между Община Благоевград и „Езерец“ ЕООД с правно основание Закона за публично-частното партньорство.

Предмет на договора е „Водопровод за минерална вода – съоръжение на техническата инфраструктура – отклонение от съществуващ водопровод за минерална вода от събирателна шахта за захранване с минерална вода на закрития плувен басейн на Спортен комплекс „Пирин“ в кв. „Еленово“ и хотел „Езерец“.

С постановлението Окръжната прокуратура приема, че са налице данни за извършено престъпление по повод сключването на този договор, поради което преписката е изпратена до Специализираната прокуратура.

В случая органите на прокуратурата са установили, че към датата на сключване на договора и допълнително споразумение към него от 31 май 2019 г., Закон за публично-частното партньорство не е действащ. Той е отменен от 1 декември 2017 г., в сила от 02.01.2018 г. с влизане в сила на Закона за концесиите.

Същевременно в преходните разпоредби на Закона за концесиите не е предвидено започнатите процедури по Закона за публично-частното партньорство да се довършат по разпоредбите на отменения нормативен акт.

След като липсва такова разрешение въпросният договор и допълнителното споразумение към него са сключени без правно основание.

При тези данни прокуратурата е приела, че „са налице данни за престъпление по чл. 282 от НК, осъществено от Атанас Камбитов – кмет, и Иво Николов – заместник-кмет по икономика и финанси, които са сключили като представители на Община Благоевград договора и допълнителното споразумение към него без правно основание и така са нарушили служебните си задължения с цел да се набави облага за „Езерец“ ЕООД и от това е могло да настъпят немаловажни вредни последици.

Съгласно разпоредбата на чл. 411а, ал. 1, т. 4 от НПК компетентна да се произнесе относно образуване на досъдебно производство или отказ да започне такова е Специализираната прокуратура.

Оказва се, че въпросният договор е нищожен на основание чл. 26, ал. 1 и ал. 2 от ЗЗД, тъй като противоречи на Закона за концесиите, действащ по време на сключването му, а освен това накърнява и добрите нрави.

В писмото си до кмета Румен Томов, Тодоров пише още:

„Същевременно единствено вие, в качеството си на кмет на Община Благоевград, бихте могли да предприемете необходимите действия, в резултат на които да бъде инициирано гражданско производство пред компетентния съд и в рамките на което да бъде прогласена нищожността на сключения договор.

Нещо повече, освен правото, Вие имате и законовото задължение да предприемете тези действия, тъй като към настоящия момент на практика Община Благоевград е съпричастна към извършеното закононарушение, защото продължава да изпълнява договор, сключен в нарушение на закона и единствено по този начин биха могли да се защитят ефективно накърнените обществени интереси.

С оглед изложеното Ви моля да предприемете необходимите действия по подготвянето и депозирането от името на Община Благоевград на искова молба за прогласяване на нищожността на сключения договор №98-00-160/22.06.2018 г. и допълнително споразумение към него №98-00-160-001/31.05.2019 г.“

Темата коментира и бившият градоначалник Атанас Камбитов, който написа в профила си във Фейсбук следния коментар:

/Публикуваме го без редакторска намеса/

„По повод “загрижеността“ и рекламирания сигнал от Андон Тодоров за минералната вода ще кажа няколко неща:

Първо, този сигнал е от преди половин година, по него се извърши проверка, и въпреки напъните на някои “независими” институции НИЩО не излезе. Между другото, главната причина, която изтъква т. нар. председател е, че е бил подведен… че не е бил запознат… че не е знаел… но за това няма как да му е виновна Общинска администрация, Общински съвет не е училище!

Второ - самият т. нар. председател, в качеството си на общински съветник, два пъти е гласувал ЗА това решение, включително има изказване в подкрепа на решението.

Трето - докато ми беше доста близък и се въртеше около мен, многократно ме е питал и е искал да се отведе минерална вода до неговия хотел „Бали“. Сега явно е решил да „удри“ конкуренцията.

Четвърто - след като е толкова ”загрижен” за децата на Благоевград и за това те да имат минерална вода в басейна - задавам простички въпроси: Как можеше да има минерална вода, ако не беше изграден водопровода? Колко щеше да струва на Общината и защо за година и половина, заедно с т.нар. кмет не направиха абсолютно нищо по въпроса?

Само да припомня, че построих и басейн, построих и водопровод, а те трябваше да пуснат една тръба от триста метра, за да го свържат.

Още нещо - т. нар. председател освен да се конфронтира с т. нар. кмет, вперил поглед в кметското място, единственото нещо, което правеше е да пуска подобни сигнали, които дори разследващите определят като зле скалъпени, неграмотно и некомпетентно написани. Но какво повече може да се очаква?

И последно - идват избори! "Препоръчвам“ на Благоевград да избере Дончо за кмет, та съвсем да станем за резил!"

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK