Юнаци от Белица и Сандански нагазват в ледени води за кръста

Снимка: Infomreja.bg

Вижте празничната програма в двете общини

Белица ще отбележи Йордановден с водосвет и хвърляне на кръста във Вотръчка река.

По традиция на 6 януари - Йордановден в Белица ще бъде отслужен водосвет за здраве от местния свещеник Николай Попово в църквата „Свети Димитър“ от 10.30 ч. и ритуално ще бъде „спасен“ кръстът от водите на река Вотръче от 11.30 ч.

След изваждане на кръста младият мъж извадил кръста залива в меден котел от осветената вода на Вотръчка река, потапя намерения кръст в нея и от къща на къща благославя хората във всеки дом за здраве, късмет и берекет. 

Ритуалът по хвърляне на кръста ще се състои от 11:15 часа на езерото в Градски парк „Свети Врач“ в Сандански.

По традиция, християнският празник Богоявление /Йордановден/, който отбелязваме на 6 януари, ще започне с празнична служба в храм „Св. вмчк. Георги“ от 07:00 ч.

В 11:00 ч. свещениците от местното църковно настоятелство ще поведат литийно шествие от храм „Свети Георги“ до езерото в градски парк „Свети Врач“.

Църковният ритуал по хвърляне на кръста в езерото ще започне в 11:15 ч. В него ще се включат и военните от III Бригадно командване. Ще бъдат осветени знамената на България и Община Сандански, като традиция, която в продължение на много години е неизменна част от воинските и християнски обреди, които подчертават неразривната връзка между общество, църква и армия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK