Три деца, обявени за издирване, са върнати в Германия от България

Снимка: Infomreja.bg

Децата са гръцки граждани и са с мярка за закрила в Германия

Три деца, обявени за издирване в Шенгенската информационна система, са върнати в Германия, благодарение на координираните действия на българските и международните институции. В операцията са участвали служители на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) и на Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ на МВР, съобщиха от ДАЗД.

Децата са гръцки граждани и са с мярка за закрила в Германия. Въпреки това са били изведени от страната и са обявени от германските власти в Шенгенската информационна система за издирване.

От МВР са уведомили ДАЗД, че на гранично контролно-пропускателен пункт „Маказа“ са установени три непълнолетни лица, обявени за международно издирване. Експертите от ДАЗД са предприели необходимите действия и децата са настанени от социални работници в подходяща социална услуга, докато се организира предаването им на упълномощените специалисти от Службата по въпросите на младежта в гр. Крефелд, Германия.

ДАЗД координира и организира всички действия по връщането на децата на германските социални служби. Гарантирана бе тяхната безопасност и сигурност, като към днешна дата те вече са на територията на Федерална република Германия, допълват от агенцията.

През септември ДАЗД и МВР помогнаха за връщането на две белгийски деца в страната им. Двете непълнолетни момичета бяха обявени от белгийските власти за издирване. При проверка на граничния контролно-пропускателен пункт „Калотина“ органите на МВР установяват самоличността на издирваните деца. Те са пътували с баща си, за когото белгийските власти са издали заповед за задържане за престъпления срещу личността.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK