123 години от смъртта на капитан Петко войвода

Снимка: Infomreja.bg

Директорът на ПГЕЕ-Кърджали: Капитан Петко войвода е вдъхновяващ образ за възпитаване в родолюбие на нашите ученици

Уважаеми българи, скъпи съграждани, колеги, ученици,

Днес се навършват 123 г. от смъртта на легендарния български революционер и национален герой – Петко Кирков Киряков, патрон на нашето училище.

Заради големите си успехи в борбата с турския поробител, той е наречен капитан. Прахът на столетията и превратностите на времето не може да заличи такъв безстрашен, велик герой, отдал 18 г. от живота си в безброй битки.

Само българска майка юнашка може да роди и да отгледа такъв смел син. Убийството на брат му и братовчед му се оказват предизвикателството, за да грабне оръжието и с чета, която се брои на пръсти, само от седем души, да хване Балкана и да раздава правда.

Той навлиза в борбата и посвещава живота си на освобождението на беломорските българи, на хората от Родопите и не само. Неговата мисия го среща с Джузепе Гарибалди и организира прочутата „Гарибалдийска дружина”, т. нар. „Първа българска родопска дружина”, с която участват в Критското въстание, за да достигне по-късно да се включи в Руско-турската освободителна война, където е награден от руския император Александър Втори с орден за храброст -  „Георгиевски кръст“.

Петко войвода си изгражда такава биография, от която можеш да се възхитиш и да настръхнеш едновременно, изпълнена със страдание и с нечуван героизъм.

Той се превръща в страшилище за турските каймаками и черкези и народът, възхитен от бойните му успехи, започва песни да пее, легенди и приказки да разказва за подвизите му.

Капитан Петко войвода по-късно се заселва във Варна. В негова чест са изградени 22 паметника в България, но много повече са те в чужбина, откъдето е минал, славна следа е оставил, като в Гърция, Италия, Украйна, САЩ и др.

Неговото име носят много улици, две училища в България, както и на остров Ливингстън в Антрактида.

Той e вдъхновяващ образ за възпитаване в родолюбие на нашите ученици, които са носители на много престижни национални и европейски награди със знаци за качество, грамоти и работа по над 50 проекта за пълноценно израстване – в Белгия, Португалия и др.

 

Инж. Антоанета Сендова

Директор на ПГЕЕ „Капитан Петко войвода”, гр. Кърджали

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK