Директорът на Първо ОУ-Берковица, Катя Василева: Честит патронен празник!

Докато свят светува, ще предаваме на бъдните поколенията неговото творчество!

Уважаеми българи, уважаеми съграждани,

Скъпи колеги и родители,

Днес се навършват 113 г. от рождението на патрона на нашето училище – поета на „морето и машините” - Никола Й. Вапцаров.

През месец ноември 1909 г. в семейството на Елена и Йонко Вапцарови в гр. Банско се ражда син, наречен Никола. Възпитан в дух на родолюбие и патриотизъм от будната си и образована майка, която е била  учителка, той се оказва безпощадна мишена за тогавашната държавна власт.

Вапцаров е не само човек с чисти помисли и идеали, а е и гениален поет, и национален символ като събирателен образ на трудовите хора в България.

Вапцаров е мечтател, открит и талантлив, но неговите възгледи, чистота и дарба му му изграждат нерадостна съдба. Неговият живот се оказва жестока  одисея и той като ярка звезда изгасва в Гарнизонното стрелбище в София.

Така България губи една забележителна фигура на родния ни небосклон, пример за поколения напред.

Днес, когато в нашето съвременно и модерно училище отбелязваме 113 г. от неговото рождение, ние никога няма да забравим този светъл образ, от който с иновативни методи се учат нашите деца, които по вапцаровски обичат живота, възхищават се на неговите качества и се възпитават от нашите висококвалифицирани педагози, които създават хора да преминат достойно и хуманно през живота.

Вапцаров диша сред нас, сред младото ни поколение със своето родолюбие и със своя непоколебим патриотизъм, и ни води към нови награди, проекти и успехи.

Докато свят светува, ще предаваме на бъдните поколенията неговото творчество, преведено на много езици, като смисъл на справедлив живот!

 

Катя Василева

Директор на Първо ОУ „Н. Й. Вапцаров”, гр. Берковица

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK