Духът на Банско и Добринище кипи! Ултрамаратон, детски спортен празник и шах турнир

Спортен клуб на ветераните продължава да подкрепя и помага всеотдайно развитието на спорта

Петото издание на ултрамаратона Пирин Ултра се проведе от 10 до 12 септември в Пирин планина със старт/финал на централния площад в гр. Банско. Състезанието беше официален старт от световните серии по Скайрънинг. България присъства в календара с едно от най-екстремните трасета в световен мащаб - Pirin Extreme 38K.

Макар и по-късо, екстремното трасе е силно технично, с 3300 м денивелация, а най-високата му точка е първенецът на Пирин планина - вр. Вихрен (2914 м). Pirin Extreme премина през няколко силно технични участъка - Котешки чал, Кончето, изкачването от местността Премката до вр. Вихрен, северния ръб на вр. Тодорка.

Средното трасе - В 66К бе с денивелацията 4200 м, най висока точка - връх Куклите (2686м) и лимит за преминава 20 часа.

Ултра класиката на Пирин Ултра - трасето с дължина 160 км, предизвика любителите на дългите разстояния. Денивелацията на трасето е 11000 м, лимит за преминаване 50 часа, а най-високата точка - връх Пирин (2662м).

Тази година участие взеха над 300 участника от България и чужбина, сред които са водещите състезатели в световните серии - Джорди Алис (Испания), Рикардо Черта (Испания), Снежана Дюрич (Сърбия), Оана Михалцеа (Румъния). България беше представена от доказаното име в световния скайрънинг елит - Кирил Николов-Дизела, който се класира на трето място в Pirin Extreme 38K.

Банскалии също се включиха в престижната надпревара. За втори път в екстремното трасе участва Асен Радулов и отново се класира на десето място. Иван Бориков направи своя дебют в маратона - той се включи в трасе В 66К и се класира на 11 място.

Истински празник за децата от община Банско организира в недея Спортен клуб на ветераните в града. За пети пореден път над 130 деца от Банско и Добринище се събраха на стадион „Свети Петър”, за да покажат своя хъс и технически умения. На всички участници бяха раздадени нови спортни екипи, футболни топки и тренировъчни пособия. След динамичните срещи децата се подкрепиха със сандвичи и освежителни напитки. Финалът на спортния празник беше допълнен и от ветераните футболисти на Банско и Добринище.

Спортен клуб на ветераните продължава да подкрепя и помага всеотдайно развитието на спорта в община Банско, както при децата, така и при професионалистите.

За поредна година Добринище събра гросмайстори от цялата страна и чужбина. Над 80 участника от България, Латвия, Канада и Гърция премериха сили в интелигентния спорт. Стартът беше даден от заместник – кмета Костадин Атанасов, който поздрави участниците за ентусиазма и хъса за победа и ги насърчи да поддържат своя интерес към този изключителен спорт.

Съдийството беше присъдено за пореден път на съдия Георги Бедников, който след крайното класиране обяви и победителите в турнира. Купата при мъжете беше връчена на международния майстор Георги Филев, а в трите детски категории младите шахматисти бяха наградени с купи и грамоти.

Турнирът се осъществи с любезното съдействие на Община Банско и Спортен клуб на ветераните-Банско.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK