Рилският манастир с тройна сметка за електричество, минаха на режим

Снимка: МС, архив

Декември изненадал обителта с 28 000 лв. сметка за ток

Рилският манастир получи тройна сметка за ползвана електроенергия през месец декември. Това наложи и светата обител да премине на режим при ползването на ток, обяви пред ИНФОМРЕЖА игуменът на Обителта епископ Евлогий.

„При нас ситуацията е такава, както и в цялата страна. Ние се отопляваме с нафта, вече сме на режим, наложен от нас самите. За да можем да издържим, пускаме парното 2 часа сутринта рано, заради ниските температури, 2 часа на обяд, вечерта и през нощта също пускаме по 2 часа, за да не замръзнат инсталациите.

Ние вече изнемогваме, защото втора година сме на свободния пазар и имаме договор с фирма, според който не би трябвало да плащаме такива сметки. Хората обаче ни обясниха, че токът е поскъпнал за всички и няма какво да направим“, коментира ситуацията епископ Евлогий.

По негови думи държавата е обещала да изплати някакви компенсации през месец февруари, но все още няма яснота на коя дата и колко. Последната фрапантна сметка за Светата обител е от месец декември, когато идва фактура за 28 000 лв.

„Водим се, че използваме промишлен ток, но ние не сме промишлено опредприятие. Ние обаче имаме фризери, техника, компютри, там, където са охраната и СОТ, са на електрически радиатори, счетоводство и т.н. Кухнята ни половината е на електричество, фурните вече почти не ги ползваме, само една голяма печка на дърва, за да готвим“, разказва още игуменът.

За пандемията той казва, че не е подминала и Светата обител. Напълно е спаднал потокът от туристи към Рилския манастир. Дядо Евлогий посочва, че през днешния ден едва двама са посетителите на манастира, като причините са страх от пандемията и високите цени на горива.

„Температурите спаднаха, високите цени на горивата – всичко се отразява. При нас в храма се влиза задължително с маски, а в музея - с отрицателен тест за коронавирус. Ние спазваме всички противоепидемични мерки, дезинфекцираме, но хората се притесняват“, казва още епископ Евлогий и допълва, че който ни управлява отгоре, трябва да мисли повече, защото обстановката е напрегната и се отразява на всички.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK