Полицията в Пернишко е готова с охраната на изборите

Снимка: Infomreja.bg

С полицейска охрана ще бъдат транспортирани до РИК протоколите

Служителите на МВР в областта поемат охраната на изборните помещения и обществения ред при провеждането на избори за Народно събрание на 2 април, съобщават от ОДМВР. Охраната на помещенията за гласуване, изборните бюлетини и книжа и устройствата за машинно гласуване ще започне от събота преди обяд и ще продължи до приключване на гласуването и предаването на материалите в РИК.

В охраната са включени служители от ОДМВР – Перник, ГДГП и РДПБЗН. В помещенията за гласуване няма да бъдат допускани въоръжени лица, във видимо нетрезво и неадекватно състояние. С полицейска охрана ще бъдат транспортирани до РИК протоколите, бюлетините и устройствата за машинно гласуване след приключване на вота. 

В утрешния ден – 01 април /събота/ ще бъде извършена проверка на всички изборни обекти. След проверката помещенията в който няма да се гласува, ще бъдат запечатани. Мярката е с оглед безопасност и сигурност по време на гласуването.

Осигурени са допълнителни дежурни, които ще реагират на сигнали за купен вота, както и за извършени престъпления във връзка с политическите права на гражданите.

Звеното „Български документи за самоличност“ при ОДМВР-Перник ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите за Народно събрание

В седмицата преди 2 април, когато ще се проведат изборите за Народно събрание, е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас. Създадена е следната организация:

На граждани, подали вече заявление за нова лична карта, са издадени ускорено 51 документа.

При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 31 март 2023 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

За да бъде издадено удостоверение е необходимо:

1. Гражданите лично да подадат искане в ОДМВР и РУ на 01 април 2023 г. от 08.30 ч. до 17.30 ч. и на 02 април 2023 г. от 08.30 ч. до 19.30 ч.

2. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за Народно събрание, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.

В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ и  ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK