Картини от плодове и зеленчуци превзеха Кюстендил

Снимки: Infomreja.bg

Стотици се събраха на Празника на плодородието, за да покажат богатството на кюстендилското поле

За поредна година станалия традиционен Празник на плодородието в Кюстендил събра стотици жители и гости на града в парка пред Художествената галерия.

Читалища от общината, земеделски производители и граждани бяха подредили щандове с изобилието от плодове и зеленчуци на Кюстендилския край. Преплетени с традициите, на всяка една от масите можеха да се видят истински шедьоври на изкуството – картини и икони изработени изцяло от земеделската продукция на плодотворното поле на региона.

А подготовката за днешния празник е започнала преди дни, когато пъргавите дами от местните читалища са подбирали плодовете и зеленчуците, за да се представят по най-добрия начин. Не липсваха и тази година гигантски плодове, тикви, ябълки и какво ли още не.  А ароматът на чушки се носеше от десетките щандове на работливите мъже и жени.

„Ние сме направили чадър, който определено представлява атракция за всички. Отне ни поне два дни, за да го изработим. Той се състои от жито, боб, царевица, ориз и шипка. Успяхме да залепим всичко и идеята ни определено си струваше. Всяка година участваме на Празника на плодородието. При нас характерното е богатия урожай от ябълки, сини, сливи, чушки и домати“, обявиха от читалище „Светлина 1922“ в село Коняво.

А зелето и гигантските картофи се превърнаха в атракция на щанда на читалището от Жабокрът. „Картофите са качени на трактор и сега ще ги разтоварваме. А за чушките какво да ви кажа, те са уникални в село Жабокрът. Хората, които ги съдят наистина полагат много грижи и то се вижда. Мога да кажа смело, че вече можем да се съревноваваме с Пазарджик“, разказа с гордост от местното читалище.

Сред атрактивните участници бе и читалището в село Копиловци, които се представиха с уникална декоративна украса. „Изработихме ограда от дърво. Имаме и дървета, които са оставени изцяло натурални, а други са боядисани в пастелни цветове. От плодовете имаме ябълки, чушки, а за празника сме приготвили специален хляб. Приготвили сме туршии, лютеница и сладка“, разказа и Евелина Димитрова, която е секретар на читалище „Пробуда“ в  село Копиловци.

Както на всеки празник и на този кметът на село Николичевци – Спаска Методиева, се беше пострадала да представи селото с най-красивите плодове и зеленчуци. „Уникалната при нас е, че имаме от всичко по нещо, това ни прави уникални. Няма нещо, което да нямаме на нашия щанд. Плодове, зеленчуци – като започнем от домати, зелки, чушки, моркови, смокини, ябълки, тикви и какво ли не. Представяме се и със зелник, погача. Мога да ви кажа, че маса без хляб не може. Какъвто и да е празник трябва да има хляб .Това е основното, което е за българина. На всяка маса трябва да има поне питка, за да е българска трапезата“, обясни и кметът на селото Спаска Методиева.

Изложението на плодовете и зеленчуците на празника ще продължи и през утрешния ден, когато са предвидени много изненади за малки и големи.

А тази вечер от 20 часа за доброто настроение на жителите и гостите на града ще се проведе концерт на Тома, Керана и космонавтите, придружен от светлинно шоу с дронове.

“Празникът на плодородието” увенчава есента в град Кюстендил и го заявява отново като град – „Майка на българското овощарство“. Този есенен празник на изобилието е наследство от Първия национален овощарски конкурс, проведен през далечната 1896 година, именно в Кюстендил. Овощарската традиция на кюстендилския край е жива през всички времена и предавана като опит и култура от поколение на поколение и от род на род.

Празникът се провежда ежегодно от 2008 година и се организира от Община Кюстендил, съвместно с Институт по земеделие – Кюстендил, който и тази година представи десетки сортове ябълки, отглеждани и култивирани в региона.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK