Бъдете внимателни! Борова процесионка в лесопарк „Хисарлъка“

Снимки: Община Кюстендил

Обследването се извършва целогодишно

В следващите 20-25 дни при посещение в лесопарк „Хисарлъка“ е възможна среща с гъсеници от тип борова процесионка. Те са известни с това, че произвеждат протеина тауметопоеин, който причинява алергии по хора и животни, предупреждават от Общината.

При среща с гъсеници тип борова процесионка, не ги докосвайте с голи ръце и не ги настъпвайте с крака. При досег с тях може да се получи алергична реакция - най-често обрив, сърбеж и по-рядко затруднено дишане.  При такъв контакт се препоръчва незабавно измиване на ръцете и очите.

„Няма опасност за лесопарк „Хисарлъка“, предупреждението е най-вече към нашите съграждани и опасността да получат тежки алергични реакции

За изминалата година нашите феромонови уловки са уловили на 1 132 декара 507 пеперуди“, обяви кметът на Кюстендил Петър Паунов.

От своя страна Анелия Алексова - главен експерт, лесничей в Община Кюстендил, разясни какво се прави в целия период по отношение на боровата процесионка.

„Характерното за нея е, че придвижването на гъсениците става една след друга. Обследването се извършва целогодишно, като преминава през три етапа. Гъсениците слизат на земята през месеците март – април, като те могат да се срещнат от преминаващите през парка граждани. В тази връзка е и апелът ни, ако видите такива процесионки, не ги пипайте и не ги настъпвайте, защото могат да предизвикат алергични реакции“, обясни още Алексова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK