Победителят на парламентарните избори в Словакия Роберт Фицо очаква мандат за съставяне на правителство

Снимка: БТА

Запазва позицията си за Украйна

Бившият словашки премиер Роберт Фицо, чиято партия "Смер - Социална демокрация" спечели парламентарните избори, заяви днес, че очаква президентът да му връчи мандат за съставяне на правителство и прогнозира, че преговорите за коалиция може да траят най-малко две седмици, предаде Ройтерс.

Фицо, който по време на кампанията обеща да прекрати военната помощ за Киев, заяви на пресконференция днес, че Словакия има по-големи проблеми от  помощта за Украйна, но ще направи всичко възможно за започване на мирни преговори за Украйна. Той подчерта, че позицията му е непроменена.

"Готови сме да помагаме на Украйна за хуманитарните й нужди и за възстановяването й, но позицията ни относно въоръжаването й е известна", отбеляза Фицо.

 "Смятаме, че Украйна е огромна трагедия за всички. Ако на "Смер" бъде възложено да сформира правителство /.../, ще направим всичко по силите си да организираме мирни преговори възможно най-скоро", заяви пред журналистите Фицо, цитиран от Франс прес. 

Външнополитическата ориентация на Словакия няма да се промени, но това не означава, че няма да се отнасяме критично към някои въпроси, свързани с ЕС, каза още той.

Бившият премиер заяви също, че ще бъдат възобновени граничните проверки по границата с Унгария.

Съгласно резултатите след преброяване на бюлетините от почти всички избирателни райони в страната, партията на Фицо получи близо 23% от гласовете, следвана от либералната партия "Прогресивна Словакия" с почти 18% от вота. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK