Асен Василев потвърди още две предложения на ПП - Рашков и Денков

Снимка: Infomreja.bg

Имената потвърди в студиото на Нова телевизия лично съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев

Документът на коалиционното споразумение в момента циркулира между партиите, които водят преговори за коалиция, ще се правят бележки, но Асен Василев се надява този процес да приключи до вторник другата седмица. Така след лидерска среща, на която държат останалите партии, е напълно възможно в края на седмицата да има подписано коалиционно споразумение. То ще бъде подписано най-вероятно на обща лидерска среща на всички формации и също така най-вероятно подписването ще бъде публично.

Асен Василев ще бъде предложението на "Продължаваме Промяната" за финансов министър. Кирил Петков е предложението за премиер, а Бойко Рашков и Николай Денков за съответно министерствата на вътрешните работи и на образованието.

Имената потвърди в студиото на Нова телевизия лично съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев.

Василев посочи, че все още се уточнява структурата на Министерския съвет. Потвърди и че идеята е всеки от коалиционните партньори да има вицепремиер. Структурата на Министерски съвет обаче подлежи на уточняване и тези идеи подлежат на разговор. Има идея да се отдели Министерство на е-управлението, за да може процесът по въвеждането именно на такова най-накрая да се случи. Също така се обсъжда идеята да се отдели в структура контролът върху усвояването на еврофонодовете, особено актуален заради Плана за възстановяване и развитие, който ще стартира. Има идея и държавните агенции да се отделят в Министерство на индустрията, но Асен Василев отрече Корнелия Нинова да се обсъжда като име за негов ръководител. Тези идеи още не са уточнени, повтори няколко пъти Асен Василев.

По темата, за която няма явно съгласие - приемането на страната ни в Еврозоната, Асен Василев уточни, че държавата ни първо трябва да има техническа готовност и след това да се проведе широка обществена дискусия, за да се вземе решение за точната дата. Нужно е да се гледат както нашите макропоказатели, така и макропоказателите на европейски ниво, обясни Васелив и подчерта, че освен това трябва да се изпълнят и други показатели, включително и провеждането на съдебна реформа - нещо, което ни спъва за Шенген толкова години и въпреки че сме покрили конкретните показатели.

2024 г. според Асен Василев е реалистична дата за влизане в Еврозоната, но "ако си направим съдебната реформа и в обществото има съгласие" и "ако котка не ни мине път". 

Идеята ни е за четиригодишно управление, на държавата е нужна стабилност, но и почти няма сектори, в които да не се казва, че трябва да започнем да градим отначало.

Асен Василев коментира е проектобюджета на служебното правителство уклончиво - някои предложения със сигурност ще бъдат приети, но ще трябва да се прегледат числата със сигурност. Тезата на "Продължаваме промяната" за минималната работна заплата е тя да бъде фиксирана като процент от средната работна заплата. Подготвя се и такъв регламент на общоевропейско ниво, а фиксирането ще направи процеса предвидим, обясни Василев.

Ставките на осигуровките и данъците няма да ги пипаме, посочи още Василев, като уточни, че предвиждат само да отпаднат някои данъци, например данък уикенд и данъка върху лихвите, тъй като не носят дивидент, а представляват само административно бреме за бизнеса.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd