Кирил Петков за гражданството си: Ще уважа решението на КС

Снимка: Infomreja.bg

Това заяви Петков в "Денят започва с Георги Любенов"

Кирил Петков е дал всички документи, които притежава, на Конституционния съд, и ще уважи тяхното решение.

Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" единият от ръководителите на "Продължаваме промяната" относно казуса с канадското си гражданство.

"Две неща, които за мен са важни - едното е да може да ме конституират: аз искам да мога да кажа моята гледна точка, и другото е, много е важно, защото това не е само българско право, а има и международен аспект, трябва да поканим и международни експерти. Всяка държава трябва да държи на собствения си суверенитет, като сама решава в кой момент един гражданин се е отказал, или не се е отказал, не трябва да се разчита на чужди бележки", каза той.

На въпроса: ако след 20 август не е канадски гражданин, но през април е бил, според българското законодателство подписите му като министър легитимни ли са? - Петков отговори, че са стабилни.

"Има много практика в миналото в Конституционния съд, когато се казва, че са стабилни, не биха били стабилни, ако Конституционният съд би се произнесъл, че не съм в правото си, тогава след този момент би трябвало да не са стабилни. Но преди това са абсолютно стабилни", коментира той.

Със сигурност "Продължаваме промяната" не са партия на президента, нито продължение на "Демократична България", а - "една нова изгряваща партия в центъра, която има дългосрочна задача да смени коловозите на България", коментира Кирил Петков.

"Диалогични сме, разбираме, че ще бъдем част от една бъдеща коалиция, вярваме, че ще бъдем с водещото място - наистина аз вярвам, че този резултат от 30% не е имагинерен, последните проучвания, които виждаме ние - са 20% като подкрепа с голям темп на растеж. Най-важното за нас е да имаме 121 депутати от съмишленици, не е казано само от нас", допълни Петков.

Той заяви още, че за 4 месеца са спрели огромни средства на едни хора, които от години са свикнали да използват държавните пари за своя бизнес.

"Знам, че за 4 месеца те ни издържаха, но сега за 4 години ги е много страх. Ще има невероятни нападки, защото те не могат да си позволят едни независими хора като нас да имат възможността да повлияят посоката на държавата и тези 8 млрд., които ние знаем, че се усвояват не по най-прозрачния начин, да бъдат спрени", каза още Петков.

Ако "Продължаваме промяната" са в контрол на бъдещото правителство, той гарантира, че нито 1 лв. няма да бъде похарчен по непрозрачен начин. Това е основна мисия на партията.

"Всички политици обещават светло бъдеще, ние обаче в последните четири месеца показахме, че реално можем да действаме. И хората, които си говорят с нас, казаха: колкото повече ви атакуват, и колкото по-страшни изглеждат атаките, толкова сме по-сигурни, че вие сте истински и наистина сте засегнали истински интереси", коментира Кирил Петков.

Той заяви, че водачите на листи ще ги обявят в понеделник или във вторник. Със сигурност ще бъде водач на листа в София. Петков допълни, че има доста известни и успешни хора в листите, и разказа, че първоначално тези хора отказват да се включат в "тази мръсна игра политиката, това, което ги връща, е нашата лична мотивация".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK