На 72-ро място по корупция сме в света, и на предпоследно в ЕС

Снимка: Infomreja.bg

За 25-и път България е включена в изследването

Индексът на България за корупция през 2022 г. е 43 пункта, с което страната ни се нарежда на 72 място в световната класация и на предпоследно място в Европейския съюз, като през тази година Унгария заема последно място в класацията. Това показват данните на „Прозрачност без граници".

За 25-и път България е включена в изследването на „Прозрачност без граници“.

Изпълнителният директор на „Прозрачност без граници“ Калин Славов смята, че политическата криза у нас е сред основните причини страната отново да е на дъното на класацията. Той заяви, че въпреки краткия живот на 48-ото Народно събрание е имало законопроекти, които да въведат практики като в Унгария и като в Русия.

„Отиващият си парламент беше белязан от безпрецедентен лобизъм“, подчерта той.

Експертът на „Прозрачност без граници“ Ваня Нушева посочи, че при България за изминалия 10-годишен период на практика индексът отбелязва липса на напредък.

Председателят на УС на асоциацията Огнян Минчев отбеляза, че който и да е бил на власт през последните 25 години в България, откакто страната ни е част от класацията, няма някаква съществена промяна относно подобрението на институционалната среда, която генерира корупция. „Както казват циниците, не можеш да бъдеш на власт в България, без да си потопиш пръстите в меда. Според мен е много важно да се подчертае, че борбата с корупция в България трябва да престане да бъде политическа дъвка“, каза той и допълни, че е необходимо много сериозно координирано усилие преди всичко на гражданско равнище, но оттам и натиск на политическо равнище, пише БГНЕС.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK