Зеленски: Путин е единственият руски представител, с когото бих се срещнал

Снимка: БГНЕС

Организирането на каквито и да било преговори обаче стана по-трудно

Руските сили засилват обстрела в Източна Украйна. Тежки боеве се водят в района на Краматорск, в Луганска област, а фронтовата линия е под постоянен обстрел. 

Краматорск и съседният Славянск са най-големите градове в частите на Донецка област, които в момента не са под контрола на руските сили, съобщава Нова тв. 

В поредното си видео обръщение украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че води тотална война срещу страната му. Той заяви, че Владимир Путин е единственият представител на Русия, с когото би се срещнал, за да обсъди как да бъде сложен край на войната.

„Президентът на Руската федерация решава всичко”, каза лаконично Зеленски на събитие по време на годишната среща на Световния икономически форум в Давос. Той подчерта, че без Путин „не може да бъде взето” решение за слагане на край на войната.

Организирането на каквито и да било преговори обаче стана по-трудно заради престъпленията, извършени от руски войници в окупирани украински територии, каза в същото време Зеленски, който говори снощи чрез видеоконферентна връзка.

Русия отрича да взима на прицел цивилни по време на своята т. нар. „специална военна операция” за намаляване на военния капацитет на Украйна, отбелязва Ройтерс.

Зеленски призна, че украинците плащат огромна човешка цена за войната. „Нашите въоръжени сили постигат победи, особено край Харков, но ситуацията остава най-кървава в Донбас, където губим твърде много хора”, посочи президентът на Украйна.

Той отбеляза, че връщането със сила на Крим - украинският полуостров, анексиран от Русия през 2014 г. - би струвало живота на стотици хиляди хора.

Украйна е готова за размяна на пленници с Русия „дори утре”, каза Зеленски. Украинският президент призова съюзниците на страната си да окажат натиск върху Москва.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa