Български и испански изтребители охраняваха заедно небето

Снимка: МО

Колективно пазиха въздушното пространство на съюзниците от Алианса над България

Съвместната мисия по усилена охрана на въздушното пространство, изпълнявана в продължение на един месец от Военновъздушните сили на Република България и на Кралство Испания, завърши успешно. Българските и испанските изтребители изпълняваха съвместно задачи по охрана на въздушното пространство от 14 ноември 2022 г. Мисията е в изпълнение на мерките за гарантиране на сигурността на съюзниците от Алианса и на задачите в Постоянно действащия план за противовъздушна и противоракетна отбрана в Интегрираната система на НАТО (NATINAMDS).

На официална церемония командирът на авиобаза Безмер полковник Милен Димитров изказа благодарност за ползотворното сътрудничество и за инициативите, които българските и испанските военнослужещи осъществиха заедно в Ямбол и авиобазата.

„Съвместни мисии като тази са доказателство за оперативната съвместимост на съюзните военновъздушни сили в рамките на Алианса и са успех за НАТО“, заяви командирът на 111 ескадрила от испанските ВВС майор Франциско Зарза Торес. Той изрази признателност към личния състав на авиобазата за отличното домакинство.

Мисията на НАТО по Air Policing се осъществява под контрола и ръководството на Съюзното военновъздушно командване в Рамщайн, Германия. Обединеният център за въздушни операции на НАТО в Торехон осигурява контрола на непрекъснатата денонощна мисия. Организацията на Северноатлантическия договор продължава да осигурява изпълнението на задачи в мирно време, гарантиращи опазването на въздушното пространство на всяка една от страните-членки на Алианса.

В периода ноември-декември шест изтребителя Eurofighter F-2000 Typhoon от Военновъздушните сили на Кралство Испания съвместно с българските си колеги участваха в мисия по колективна отбрана и опазване сигурността на въздушното пространство на съюзниците от Алианса над България. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK