ПП и ДБ ще предложат правителство на малцинството

Снимка: БГНЕС

„България стои в политически вакуум, а това не може да продължава повече по този начин“

ПП са готови да направят кабинет на малцинството, обяви съпредседателят на политическата сила Кирил Петков.

„Ако вторият мандат дойде при нас, заедно ще работим за формирането на правителство на малцинството с ясна визия, стратегия и план", заяви той.

„Минаха близо 2 месеца от изборите. Единственото нещо, което ГЕРБ направи като първа политическа сила, е, че избра Вежди Рашидов за председател на НС. ГЕРБ изкараха хората на улицата, когато хартиената коалиция се опита да открадне честния вот на българите през нощта”, категоричен бе Петков.

Според лидера на ДБ Христо Иванов е ясно какви са рисковете от правителство на малцинството.

Двамата очертаха пет национални приоритета, които стоят пред тях.

Христо Иванов увери, че ПП и ДБ ще постъпят отговорно.

„Не сме търсили подкрепа от никой. Дадохме ясни виждания какви са приоритетите и ще стане ясно кой иска да се приемат тези закони и дали председателят на НС ще ги насрочи за обсъждане“, посочи Асен Василев, съпредседател на ПП.

Петков изброи предложенията, които са приоритетите и които ПП ще внесе за обсъждане в НС преди да получи втория мандат.

Те са оттегляне на промените в Изборния кодекс, предложение за промени в Конституцията за премахване на неограничената власт на главния прокурор, приемане на решение за внасяне на бюджета в НС при залагане на 3% дефицит, промени в закона уреждащи процедурите по избор на председателите на службите за сигурност и главния секретар на МВР така ме изпълнителната власт да може да ги назначава и ръководи ефективно без намесата на президента, промени в НПК, с които разследващите органи да водят досъдебно производство, приемане на Закона за антикорупционната комисия, приоритетно насрочване за разглеждане в НС на всички закони свързани с Плана за възстановяване, обсъждане на законите за приемането на България в Еврозоната и Шенген.

Според Асен Василев тези законови промени могат да бъдат приети до Коледа.

Той смята, че президентът Румен Радев трябва да забърза връчването на мандатите за съставянето на правителство и коментира, че до момента консултациите при него не са дали резултат, като това основно се дължало на „импотентността на ГЕРБ“, които не са способни да предложат нищо.

„30 години виждахме как всяко едно правителство се разбираше с предишните, за да не го закача. ПП спря реката над бизнеса без да вдига данъците, започнахме да слагаме базисни социални мерки и за първи път неравенството спадна откакто сме в ЕС. За първи път се направиха постъпки да има разследване на главния прокурор, да бъде внесено за разглеждане от ВСС досие, с нарушенията които той е направил, опит за възстановяване на справедливостта и това не се хареса на политическата класа, която от 30 години смуче силите на хората, фалшифицира изборите, за да краде данъците и парите на европейските данъкоплатци“, коментира Василев.

„Нашите родители направиха две големи стъпки, за да бъде България нормална държава – влязохме в ЕС и НАТО, а на нашето политическо поколение се пада задачата да довършим интеграцията в ЕС, така че да не сме в периферията, а да сме европейска държава с европейски доходи и справедливост. Двете големи задачи, които ще завършат прехода в Европа са влизането в Еврозоната и членство в Шенген“, обяни той.

„Паралелно с това трябва да борим неравенството с нормални и разумни мерки, които не нарушават финансовата дисциплина и това става като се спрат кражбите. Като четвърта национална цел трябва да си поставим задачата бизнесът да бъде освободен от административния рекет и трябва да започнем да възстановяваме справедливостта, да има разседлаване на главния прокурор, промени в законите за съдебната власт. Всичко това не е само условие в Плана за възстановяване, за да се вземат едни пари, а условие, за да сме нормална държава“, посочи още Василев.

Според него тези задачи са изпълними при желание на НС да приеме кратка законодателна програма и при наличието на редовно правителство, което да проведе тази политика.

Христо Иванов коментира, че очевидно страната има нужда от управление и че такова не изглежда да се сформира.

„Възниква едно мнозинство, което може да прерасне в коалиция и да състави управление, което да върне страната назад. Очевидно е, че сме и в сценарий за нови избори. Отсъства обаче позитивен сценарий, а такъв е възможен“, каза той.

Според него пред България стоят няколко големи задачи – Еврозоната и Шенген, стартиратето на Плана за възстановяване и устойчивост, извършването на съдебната реформа, освобождаването на бизнеса от натиск като основна предпоставка за икономически растеж.

„Има огромни възможности и те стоят пред нас в следващия период и ако не ги реализираме в следващите 12 месеца, не е ясно кога ще има следващ политически прозорец, за да се осъществят“, предупреди Иванов. /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK