ДБ и ПП предлагат временна комисия за промените в Изборния кодекс

Снимка: БГНЕС

Кирил Петков: Искат да направят подмяна на вота, да върнат измамите

“Демократична България” и “Продължаваме промяната” предлагат създаването на временна парламентарна комисия за промени в изборното законодателство, със срок на работа от един месец. Това обяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов при  съвместно медийно изявление на групите на ДБ и ПП в парламентарните кулоари. 

“Сериозен диалог може да се води при две условия. Първо, изтеглете си законопроекта, за да започнем на чисто. И заедно и публично в тази комисия да обсъдим предложените промени. Можем ли да реформираме изборния процес за една нощ или на една седянка? Ако искате наистина да разговаряме и да търсим решение, това е форматът. Ако искате само параванче, търсете го другаде, не от нас”, обърна се към поддръжниците на връщането на хартиената бюлетина Христо Иванов.

По думите му, с измененията в кодекса се поставя под риск честността на изборите. 

“Ние в момента се опитваме да върнем процеса в някакви релси, за да може да се има минимално доверие в резултата, който ще се получи. Тези релси не са среднощни заседания като Вермахта, който минава през нива със зелки. Това не е процес, който може да роди качество и доверие”, допълни Иванов.

А на въпрос, че при Мая Манолова също са правени среднощни промени в Изборния кодекс отговори, че това не значи да се повтарят непрекъснато лошите практики и правната комисия да работи “като нощен градски транспорт - не е сериозно”.

Христо Иванов и съпредседателят на ПП Кирил Петков заявиха, че БСП, заедно с ГЕРБ и ДПС, носят вината за това парламентът, вместо с бюджета и реалните проблеми на хората, да отваря за разглеждане Изборния кодекс. “Искат да направят подмяна на вота, да върнат измамите”, каза Кирил Петков.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK