Министри и търговци обсъдиха цените, БАБХ тръгна на проверки

Снимка: Министерство на икономиката и индустрията

БАБХ извърши 2 200 проверки

Днешната среща е още една възможност да чуем всички мнения и да обсъдим по-задълбочено ситуацията в хранителната индустрия, която е в дневния ред на цялото ни общество. Това каза заместник-министърът на икономиката и индустрията Ирина Щонова при откриване на заседание на Отраслов съвет за тристранно сътрудничество „Хранително-вкусова промишленост“, което се проведе днес в Министерството. Тя посочи, че от няколко месеца правителството работи ежедневно за овладяване на цените на хранителните продукти и диалогът с всички участници по веригата е изключително важен.

От Федерацията на независимите синдикални организации в хранителната промишленост посочиха, че според сигнали на техни членове съществува голяма неравнопоставеност между българските производители и тези от чужбина, и се дава сериозно предимство на вносните стоки за сметка на родното производство. От друга страна, според тях, се наблюдава нарастване на цените на стоките от производител до магазина с 40%-50%, а в някои случаи дори до 100%, което трябва да бъде обект на проверка от контролните органи. От федерацията посочиха, че следва да се намерят механизми, чрез които да се насърчи изкупуването на българските стоки, както и контролните органи да следят по-задълбочено неравноправните клаузи в договорите за доставки, които се сключват с търговските вериги и които ощетяват малките търговци.

От бранша заявиха още, че се надяват държавата да ускори работата си по подготовка на новата нормативна уредба, в това число и за увеличаване на глобите при констатирани нарушения в магазините и търговските вериги и за усъвършенстване на контролните механизми. Представителите на бранша и синдикалните организации коментираха като сериозна пречка  за развитието на отрасъла разделянето на компетенциите между различни институции, което затруднява добрата координация и ефективна подкрепа от страна на държавата

В заседанието участваха представители на Министерството на земеделието, Министерството на транспорта и съобщенията, Комисията за защита на конкуренцията, синдикати, водещи сдружения и асоциации в сектора, както и представители на едни от най-големите търговски вериги в страната.

Междувременно 2 200 проверки извършиха инспекторите от отдели „Контрол на храните“ към Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) в цялата страна през периода 06 – 10.03.2023 година. По планов контрол в обекти за търговия на дребно и заведения за обществено хранене са осъществени 1 633 инспекции, по сигнали и жалби – 74 броя. Осъществени са още 211 тематични проверки, 203 броя по регистрации по Закона за храните и 79 – в кухненски блокове на детски ясли, детски градини и детски млечни кухни.

За констатирани нарушения в хода на проверките са издадени 22 акта и 122 предписания, съгласно Закона за храните. 

Възбранени и насочени за унищожаване са 308 кг храни без етикети, без документи за произход, унищожени са 235 кг храни. 

Сред констатираните несъответствия при извършените проверки на територията на Република България са: предлагане на храни с изтекъл срок на годност, без идентификационна маркировка, без документи за произход, неправилно етикетиране; несъответствия на сграден фонд, материално-техническа база, технологично оборудване и незадоволително хигиенно състояние; липса на представени обективни доказателства за обезвреждане на СЖП и други, съобщават от Агенцията.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK